Rookwolken zijn in de wijde omgeving te zien.
Rookwolken zijn in de wijde omgeving te zien. VLN Nieuws

Snelweg dicht door rook: Zeer grote brand appartementencomplex Johan Muyskenweg Amsterdam

3 juni 2023 om 21:12 Brand

AMSTERDAM Aan de Johan Muyskenweg in Amsterdam is zaterdagavond rond 20.00 uur een grote brand uitgebroken. Rond 20.45 uur schaalde de brandweer op naar GRIP1.

De brand woedt op de bovenste verdieping van het gebouw en breidde zich uit. Meerdere appartementen staan in brand. De brandweer, aanwezig met meerdere blusvoertuigen, heeft het gebouw inmiddels geheel geëvacueerd. Omstreeks 21.30 uur meldde de brandweer dat de brand en rookontwikkeling aan het afnemen zijn.

Bij de brand komt veel rook vrij. De rook is vanaf de A10 en vanuit Ouderkerk aan de Amstel te zien. In Amstelveen is op veel plekken een sterke rooklucht te ruiken. De Johan Muyskenweg in Amsterdam is wegens de brand geheel afgesloten voor al het verkeer. Door de grote rookontwikkeling is ook het knooppunt Amstel, waar de snelwegen A2 en A10 samenkomen, uit voorzorg afgesloten.

Er zijn nog geen berichten over slachtoffers. De oorzaak van de brand is nog niet bekend. Mensen die last hebben van de de rook, wordt gevraagd ramen en deuren uit voorzorg te sluiten.

UPDATE

De brand was pas rond half 3 vannacht volledig onder controle. Alle bewoners van de flat hebben de nacht elders doorgebracht. Tientallen woningen op verschillende verdiepingen hebben brand-, rook- en waterschade opgelopen. Bovendien zit het hele gebouw voorlopig zonder stroom. Daarom werd zaterdagavond besloten om geen van de bewoners ‘s nachts terug te laten keren, meldt de brandweer. Sommigen konden terecht bij vrienden en familie. Voor alle anderen is nachtopvang in omliggende hotels geregeld.

Drie bewoners ademden rook in en werden uit voorzorg onderzocht door ambulancemedewerkers. Maar er vielen geen gewonden.

Het wooncomplex telt acht verdiepingen en ongeveer honderd woningen. Naar de oorzaak en het brandverloop zal nog verder onderzoek worden gedaan. Maar volgens de brandweer is de brand waarschijnlijk op de zesde verdieping ontstaan. Vervolgens is het vuur “via de (spouw)muur naar het dak gelopen”, waarna “het geïsoleerde dak met bitumen” in brand kwam te staan, legt de brandweer uit.

De harde wind joeg de vlammen stevig aan. Daardoor breidden die zich in razend tempo over het dak uit. De brand vond daarna weer een weg naar beneden en kon zich “in de lichtgewicht constructie verder uitbreiden”. In totaal waren bij het blussen ruim honderd brandweerlieden betrokken.

Tijdens het blussen was er ook een dierenambulance ter plaatse. De brandweer heeft huisdieren waar nodig en waar mogelijk uit de woningen gehaald. Of er geen enkel huisdier is omgekomen in de brand, durfde een woordvoerder van de brandweer in de nacht van zaterdag op zondag nog niet met volle zekerheid te zeggen.

De brand woed op de bovenste etage van het appartementencomplex.
Het hele complex is uit voorzorg ontruimd door de brandweer.
Afbeelding
Afbeelding
De rook is te zien vanuit Ouderkerk.
Ook is de rook te zien en te ruiken vanaf de Zetterij in Amstelveen.
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie