Het aantal auto inbraken is afgelopen jaar toegenomen in Ouder-Amstel.
Het aantal auto inbraken is afgelopen jaar toegenomen in Ouder-Amstel. Pexels

Kans op auto-inbraak in Ouder-Amstel relatief hoog

24 januari 2023 om 07:30 Misdaad

OUDER-AMSTEL Vorig jaar werd in Noord-Holland 9.832 keer ingebroken in auto’s. Dit is een toename van 11,7% ten opzichte van een jaar eerder. Vooral in Amsterdam sloegen inbrekers vaak hun slag: bijna tweederde van alle incidenten in Noord-Holland vond hier plaats. Dit en meer blijkt uit onderzoek van Independer op basis van meest recente nationale politiedata. De kans op een auto-inbraak is echter in Ouder-Amstel het grootst, relatief gezien.

Nergens zoveel auto-inbraken als in Amsterdam

In Amsterdam werd vorig jaar 6.318 keer ingebroken in auto’s. Nergens in Nederland zijn zoveel auto-inbraken als in de hoofdstad. Ter vergelijking: In Amsterdam alleen waren in 2022 meer auto-inbraken dan het totale aantal meldingen van de provincies Drenthe, Flevoland, Friesland, Groningen, Limburg en Zeeland opgeteld.

Sterkste toename in deze gemeenten 

In Amsterdam was ook de sterkste absolute stijging te zien van alle gemeenten in Noord-Holland. In 2022 werden hier 1.094 meer auto-inbraken gepleegd dan in 2021. Ook landelijk staat de hoofdstad hiermee op nummer 1. De top 5 Noord-Hollandse gemeenten met het sterkst stijgende aantal auto-inbraken is als volgt:

1. Amsterdam (+1.094 auto-inbraken)
2. Haarlemmermeer (+66 auto-inbraken)
3. Alkmaar (+54 auto-inbraken)
4. Dijk en Waard (+53 auto-inbraken)
5. Ouder-Amstel (+30 auto-inbraken)

In 21 Noord-Hollandse gemeenten nam het aantal auto-inbraken juist af. Vooral in Haarlem daalde het aantal sterk (-152), maar ook in Gooise Meren (-41) en Purmerend (-37) was deze positieve trend goed zichtbaar. 

Meeste kans op auto-inbraak in Ouder-Amstel

Echter is niet in Amsterdam maar in Ouder-Amstel is de kans op auto-inbraak het grootst. Per 10.000 huishoudens vonden hier ruim 152 inbraken plaats in auto’s. Dit is veel meer dan het provinciale gemiddelde van 70,2 auto-inbraken per 10.000 huishoudens.

Andere gemeenten met een hoge kans op auto-inbraak zijn Amsterdam (127,9 per 10.000 huishoudens), Blaricum (81,3), Amstelveen (80,1) en Hilversum (77). In Hollands Kroon is de kans dat je auto wordt binnengedrongen juist het kleinst. Vorig jaar vonden hier 6,5 auto-inbraken plaats per 10.000 huishoudens. Benieuwd naar de cijfers van jouw gemeente? Hier lees je meer over het onderzoek.

Autodiefstal

Ook het aantal daadwerkelijk gestolen auto’s is toegenomen in Ouder-Amstel. Dat is te zien in onderstaande grafiek van LocalFocus met cijfers van kenniscentrum LIV.


Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie