Trap niet in oplichters.
Trap niet in oplichters. Politie / Archief

Politie en gemeente waarschuwen voor babbeltrucs: ‘Veel meldingen over oplichters’

6 december 2023 om 16:51 Overig

OUDER-AMSTEL Gemeente Ouder-Amstel en de politie waarschuwen voor babbeltrucs en oplichters. “Onze politie krijgt de laatste tijd veel meldingen dat oplichters met een smoes proberen binnen te komen”, aldus de gemeente Ouder-Amstel. Ook worden inwoners gebeld met de mededeling dat zij ‘gehackt’ zijn en gevaar lopen als zij waardevolle spullen in huis hebben. 

De oplichters vragen naar uw pincode of vragen om geld over te maken. Soms wordt er een zogenaamde ‘bankmedewerker’ gestuurd om de waardevolle bezittingen of een bankpas op te halen en deze veilig te stellen. De politie waarschuwt om hier niet in de trappen en nooit een pincode, bankpas, sieraden of andere spullen van waarde mee te geven. Zij adviseren om het onderwerp daarnaast bespreekbaar te maken bij familie en/of goede vrienden. “Het kan immers iedereen gebeuren. En wie weet heeft iemand het meegemaakt en een slimme tip. Wees voorbereid en spreek samen een codewoord af als een kind zou vragen om geld over te maken.”

Wie de situatie niet vertrouwt, kan het beste eerst bellen met familie, kennissen of de politie. Op www.maakhetzeniettemakkelijk.nl zijn meer nuttige tips en informatie te vinden over online veiligheid en oplichting. 

Wie het onverhoopt toch overkomt, wordt geadviseerd altijd aangifte te doen bij de politie. Bel (0900) 88 44 voor een afspraak of kijk op www.politie.nl/aangifte

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie