Ogenblik
Ogenblik Jaap Broersma

Nieuwe expositie 'Eyes' van Jaap Broersma in Dorpshuis Duivendrecht (tot 20 januari 2019)

19 december 2018 om 11:22 lokaal Deel je nieuws

Hoe snel kun je iemand typeren? ‘Meer dan de ogen en de neusbrug heb je niet nodig om iemand te herkennen’, vertelt kunstenaar Jaap Broersma. ‘Ik vind het fascinerend om te laten zien met hoe weinig informatie je iemand kunt duiden.’ Hij maakt al jaren portretten van alleen de ogen van mensen. Door ze te vergroten – de schilderijen zijn 100 x 40 cm groot – komt alle aandacht te liggen bij de blik. ‘Het veronderstelt een zekere intimiteit, maar goede bekenden herken je ogenblikkelijk aan hun ogen. Het is leuk om de blik van herkenning te zien als mensen hun familie zien op de portretten.

In de ogen komen veel dingen samen; de expressie van een persoon – is iemand boos of blij – maar ook het karakter is goed uit te beelden door alleen de ogen te laten zien. Introvert, uitbundig, zacht of hard, het zijn eigenschappen die terugkomen in de blik van een persoon. Het is niet voor niets dat juist dat gedeelte is geblokt op een politiefoto, als je iemand onherkenbaar wilt maken.’

Ogen schilderen is een precies werk. In een landschappelijk schilderij heb je meer mogelijkheden om de compositie naar je hand te zetten, maar als de ogen net een klein beetje ‘uit het lood’ staan, zie je ineens een ander persoon. ‘Mijn vrijheid zit er bij zo’n schilderij vooral in om een bepaalde blik weer te geven. Ik wil iets van de expressie van een persoon meegeven in het portret’.

Over de kunstenaar

Na een half leven over de wereld te hebben gezworven als diplomaat, bankier en ontwikkelingswerker, kwam Jaap Broersma (1965) in 2009 terug naar Nederland. Hij vond rust achter de schildersezel. Om zijn schildertechnieken te verfijnen voltooide hij in Amsterdam de Wackers Academie voor figuratieve kunst en volgde hij verschillende summerschools bij de Florence Academy of Art. Daarnaast haalde hij zijn master in filosofie bij de Universiteit van Amsterdam om zingeving en levenskunst toe te voegen aan zijn palet.

Hij zoekt zijn onderwerpen dicht bij huis. Portretten van onbekenden of mensen uit de krant, het café op de hoek en een flat onder een strak blauwe lucht. Broersma zoekt de schoonheid in verval, maar ook het frisse detail in bekende taferelen. Een schilderij wint aan kracht daar waar het schuurt.

De expositie is te bezichtigen tijdens de openingstijden van het Dorpshuis: maandag tot vrijdag 10.00 - 20.00 uur. Let op: tijdens de kerstvakantie is het Dorpshuis beperkt geopend. 

 

advertentie
advertentie