Bijeenkomst voor gemeentevrouwen in Krasnapolsky: Seksisme en racisme als onderdrukkingsmechanisme.
Bijeenkomst voor gemeentevrouwen in Krasnapolsky: Seksisme en racisme als onderdrukkingsmechanisme. Gerrits, Roland / Anefo

Vrouwendag: alle vrouwen in het zonnetje!

6 maart 2021 om 13:00 Politiek Deel je nieuws

DUIVENDRECHT Als fractievoorzitter van GroenLinks in onze gemeente ben ik apetrots dat onze partij de viering van de vrouwenrechten nog beter op de agenda heeft gezet. In 2019 heeft GroenLinks het initiatief genomen om meer aandacht te vragen voor Internationale Vrouwendag en om als gemeente zelf te kijken hoe de gendergelijkheid verbeterd kan worden. De hele raad stemde hiermee in. 

Ik noem als voorbeeld Jopie, mijn familielid dat in de jaren ‘60 met twee kleine kinderen toch besloten had om te gaan werken. Van haar werd verwacht dat ze huisvrouw zou blijven. En de eerste dag dat Jopie naar haar werk vertrok, sprak de hele straat in Castricum toch van schande want wat voor een moeder zoiets deed? Veertig jaar later ging ik zelf na mijn studie werken. Met twee kleine kinderen moest ik ook vaak goed uitleggen op elk feest dat ik toch geen slechte moeder was. 

Ook al is er veel bereikt op het gebied van gelijke rechten tussen mannen en vrouwen, er is  nog veel te doen. Denk aan gelijke kansen en gelijke salarissen voor mannen en vrouwen, een betere positie voor alleenstaande ouders die werk met zorgtaken moeten combineren, het stoppen van geweld tegen vrouwen en het aan de kaak stellen van alle problemen waar vrouwen tegen aanlopen. 

Liever was ik op 8 maart dit jaar de straat op gegaan zoals eerdere generaties dat deden om te strijden voor stemrecht, het recht op abortus, economische zelfstandigheid en gelijkheid. Maar in deze coronatijden hou ik het bij dit bericht om stil te staan bij de strijd voor vrouwenrechten en de viering ervan op 8 maart. De dag dat alle vrouwen in het zonnetje gezet mogen worden!

Lily Kreca

advertentie
advertentie