
Deels in gehandicapten parkeervak parkeren
(René van der Mark)Gemeente weigert handhaven gehandicapte parkeerplaats
De gemeente is van mening, dat wanneer men deels in een gehandicapte parkeervak parkeert, men niet in overtreding is zolang de officiële gebruiker van het vak er eventueel nog bij zou passen.
Dit is wel een hele vreemde manier van denken. Want wie bepaald er nu of de gebruiker er nog wel of niet in past? Maar de oplossing is veel eenvoudiger. De wet heeft hier namelijk in voorzien.
Een gehandicapte parkeerplaats hoort minimaal 6 meter te zijn, en duidelijk gemarkeerd. Er hoort een bord E6 te zijn met eventueel een aangebracht kenteken.
Men mag dan niet in dit vak parkeren. Ook niet een beetje. Niet een halve meter, niet een meter, niet anderhalve meter, je mag er simpelweg niet in staan met je auto zolang jij niet de officiële gebruiker bent.
Maar kennelijk staat de gemeente boven de wet? Want na jarenlang klagen over auto’s die nagenoeg wekelijks deels kreeg ik een brief van de gemeente. De gemeente weigert te handhaven.
De reden daarvoor is het proportionaliteitsbeginsel.
De gemeente, handhaving, stelt namelijk dat zij niet handhaven omdat de boete zo duur is als iemand maar een beetje in het vak staat. Dan is de boete niet in verhouding. Onzin natuurlijk.
Als men net door rood rijd, dan staat de boete zeker ook niet in verhouding?
Verder schrijft de gemeente, Voorts kan handhavend optreden zodanig onevenredig zijn in verhouding tot de daarmee te dienen belangen, dat van optreden in die concrete situatie behoort te worden afgezien.
Oftewel, bent U gehandicapt, en heeft u een parkeerplaats voor de deur, dan hoort u die te delen met mensen die niks mankeren zolang uw eigen auto er ook nog bij past.
De handhaver bepaalt of u er bij past, en dat u met uw handicap nog 10x moet steken, of om alle geparkeerde auto’s heen moet lopen, daar heeft de gemeente geen boodschap aan.