Bijstandsaffaire
Januari 2021. Een nieuw jaar met nieuwe kansen. Hoewel, voor sommige een nieuw jaar met nieuwe ellende. Want hoe moet ik dit jaar rondkomen en wat wordt er opnieuw duurder? De toeslagenaffaire liet duidelijk zien waar sommige tegen vechten. In het geval van de toeslagen tegen de belastingdienst. Een monsterlijke machine genoemd.
Intussen ben ik het levend bewijs dat de gemeente minimaal een monsterlijke machine is geworden welke zich enkel vasthoud aan de regeltjes. Alle antwoorden die ik krijg liggen in één lijn met de regeltjes maar zijn in strijd met de algemene beginselen van behoorlijk bestuur. Die gaan over redelijkheid en billijkheid.’'
En is het redelijk of billijk van een 100% arbeidsongeschikte te verlangen dat hij of zij het eigen inkomen verruimt? De wethouder was vrij makkelijk toen ik hem die vraag stelde. Ik weet het niet en heb niet de oplossing. Maar de gemeente gaat er niks aan doen. Wij hebben 'maatwerk' afgeleverd. (Betekenis maatwerk: op maat gemaakt, toegespitst op de specifieke wensen van de klant)
Hoe kan een mens geen geld hebben om te leven als er zogenaamd maatwerk is geleverd? Kennelijk weet de wethouder niet wat maatwerk betekend. De bijstandsaffaire krijgt vanzelf gehoor. Logisch, want deze kwestie is niet minder dan de toeslagenaffaire. Het enige verschil is dat chronisch zieken mensen minder klagen omdat hun gezondheid dat niet toelaat. En buiten dat behoort de participatiewet niet te worden toegepast op chronisch zieken. De participatiewet was bedoeld om mensen weer aan het werk te krijgen.