Rijksstraatweg in Duivendrecht gebrutaliseerd?
Rijksstraatweg in Duivendrecht gebrutaliseerd? Drechtje redactie

Rijksstraatweg gebrutaliseerd?

7 februari 2021 om 21:08 Lokaal Deel je nieuws

Dinsdag 2 februari ’21 was de peiling architectuurstijlen voor de herontwikkeling Rijksstraatweg 125 in Duivendrecht. Wat valt op?

Bouwvolume 2.500 m2 en tot maximaal 60 woningen
De deelnemers waren meer dan onaangenaam verrast. Er werd verteld dat er tussen de 30 tot 60 kleine woningen (1-2 kamers) komen. Er zijn grote zorgen qua hoogte en groen.

Wat dan wel?
Met genoemde aantallen is 5 woonlagen zeer waarschijnlijk. Dat past totaal niet aan deze oostzijde van de Rijksstraatweg. Zoals bekend is de wens (delen van) de boerderij te behouden. Ga op een slimme manier ontwerpen, bijvoorbeeld 2 verdiepingen (6 meter tot de goot) met daarop een kap (10 meter tot de nok).

En het groen??
Alle bebouwing aan de oostzijde van de Rijksstraatweg heeft een voortuin. Die trend zou ook in de nieuwe ontwikkeling een plek moeten krijgen.

En het soort woningen? ?
Er wordt nu ingezet op kleine woningen voor starters. Het is alom bekend dat aan alle type woningen behoefte is. Onderzoek wat bijdraagt aan sociale samenhang en diversiteit. Dus niet alleen starters, omdat die een hoog verloop hebben. Daarom een mix, bijvoorbeeld: 1/3 sociaal (klein voor jongeren/starters), 1/3 woningen voor gezinnen en 1/3 appartementen voor ouderen en stellen.

Past de architectuurstijl en karakter??
Het meedenken over de stijlen is goed georganiseerd. Echter dat verhult waar het écht over moet gaan. 

Hoe nu verder??
Volgens de planning geven drie architecten op 15 februari ’21 hun visies op de 2.500 m2 met kleine woningen (1-2 kamers). Dat is meteen een ‘ongelijke wedstrijd’ vanwege de in onze ogen verkeerd gekozen uitgangspunten.

Betrek een expertgroep!?
De plek van de ontwikkeling, aan de levensader van Duivendrecht, vraagt om zorgvuldig en breed ingerichte participatie. Daarom naast de algemene opzet ook een  expertgroep met omwonenden, de stichtingen Vrienden van Duivendrecht, Oud Duivendrecht en  Werkgroep Ruimte van Coherente. 

Voorbeeldproject, hoe het ook kan?
Zodat samen met ontwikkelaar, architect en mogelijk eigenaar Mattijssen deze herontwikkeling een voorbeeldproject wordt, hoe bestaande waarde behouden blijft en het karakter van de Rijksstraatweg verder wordt versterkt. We hopen dat dat lukt!

Drechtje organiseert alvast?Interesse in deelname aan de expertgroep? Mail: vriendenvanduivendrecht@gmail.com

Mw. Heering - Voorzitter stichting Vrienden van Duivendrecht

advertentie
advertentie