
Diftar - het kan ook anders
Diftar, ik geloof er niet in. Waarom mensen die het toch al goed doen, weinig afval hebben en goed scheiden, belonen met een financeel voordeel? Waarschijnlijk de mensen die het het minst nodig hebben. Daartegenover de mensen belasten ("straffen") die het minder goed doen. Ik denk dan altijd: je zult maar geen auto hebben om oud papier weg te gooien of naar de vuilstort te rijden. Een gezin hebben met kinderen in de luiers, of schoolgaande / studerende tieners (toch al duur en onvermijdelijk meer afval). Niet de luxe hebben om zoveel mogelijk verpakkingsvrij inkopen te doen, of je daar uberhaubt mee bezig te houden. En hoe stimuleer je mensen minder afval te produceren, die niet gevoelig zijn voor de financiele prikkel? Die zijn er ook genoeg in ons dorp.
Ik geloof meer in positieve stimulans en het de mensen gemakkelijk maken. Dus geen enorme investeringen in wéér aanpassingen van de bakken en invoering van een pasjessysteem met bijbehorende IT (en de beveiliging daarvan). Het afsluiten van de afvalbakken, zorgt ongetwijfeld voor een toename van zwerfafval en afvaldumping naast de bakken, wat zeer belastend is voor het milieu en de dieren, plus zorgt voor extra reinigingskosten. Mensen kunnen op straat niet meer even hun rommel of hondenuitlaatzakje kwijt in de dichtbijzijnste bak. Er zijn weinig prullenbakken in het dorp, dus de afvalcontainers zijn nu een wekome aanvulling. Mensen moeten thuis weer hun afval gaan opsparen. Dus gaan we allemaal weer (plastic) vuilnisbakken aanschaffen en grote vuilniszakken. Ook niet erg milieuvriendelijk.
Het kan ook anders. Gebruik het budget voor het plaatsen van extra afvalstations, met name papier en glas is meer behoefte aan. GFT-containers bij hoogbouw, super. Biedt afvalscheidbakken of -tassen voor thuis. Laten we eerst proberen het goed te doen, met het systeem dat we hebben. Ook met hulp van een bewustwordingscampagne. Kijk hoe je mensen kunt onderwijzen, entousiasmeren, stimuleren, makkelijk kunt maken. Want afval verminderen en scheiden doe je niet voor je portomonnaie, maar voor het milieu.
En laat men ook beginnen bij de bron, met minder verpakkingsmateriaal.