Spinozaroute
Spinozaroute vrijheidvanamsterdam.nl

Spinozaroute: Vrijdenken met Spinoza op de fiets

23 juni 2021 om 11:30 Activiteiten

DUIVENDRECHT / AMSTERDAM Het Humanistisch Verbond, de Vrijheid van Amsterdam en Artis hebben de Spinozaroute samengesteld. Vanaf zaterdag 26 juni kan deze gratis gefietst worden. De route voert, voor een deel door Duivendrecht, langs speciale Spinozabanken, waar de deelnemers kunnen luisteren naar podcasts over dieren, planten en microben in de stad en de mens te midden van dit alles. Deze fietsroute is onderdeel van het 75-jarig jubileum van het Humanistisch Verbond.

WILD IN DE STAD Medewerkers van ARTIS vertellen tijdens de tocht over organismen die in het wild in Amsterdam leven. Zoals de witte grijsbandspanner die zich oriënteert op de maan. Of de eeuwige jeugd van de kruisspin. Wetenschappers zoals Robbert Dijkgraaf, Amade M’charek en Damiaan Denys onderzoeken vervolgens wat voor dier de mens is en hoe mens, dier en plant verschillen. Buurtbewoners en andere Amsterdammers vertellen ook wat zij van het verschil vinden tussen mensen andere organismen. De verschillende perspectieven nodigen de deelnemers uit te reflecteren over de plaats van de mens in de natuur. Dat nadenken kan op speciale banken langs de route. Daar treft men een leuning aan in de vorm van het dier of de plant waar Artis over vertelt. De leuningen zijn gemaakt van recycled afvalplastic. Ze worden op de bank en in de mensenwereld geplaatst. Horen ze bij de mens? En de mens bij hen? Of niet?

SPINOZA Spinoza is de aanleiding van dit onderzoek. Hij vond al in de zeventiende eeuw dat het onmogelijk is de mens niet als deel van de natuur te zien. Spinoza wordt door sommige denkers wel gezien als proto-bioloog. De fietstocht start bij het Spinozabeeld en gaat via ARTIS naar de Bijlmer, langs groene fietspaden en prachtige uithoekjes: een dagje vakantie in eigen stad(snatuur). Via QR-codes op de speciale leuningen aan stadsbanken, omgedoopt tot Spinozabanken, zijn de podcasts toegankelijk. Vergeet dus niet een telefoon met oordopjes mee te nemen.

Voor meer informatie kijk op humanistischverbond.nl en vrijheidvanamsterdam.nl.

Een van de banken langs de route. Daar treft men een leuning aan in de vorm van het dier of de plant waar Artis over vertelt.
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie