Hoe ziet het groen in jouw omgeving er straks uit? Scan de Qr code en geef je mening.
Hoe ziet het groen in jouw omgeving er straks uit? Scan de Qr code en geef je mening. Groengebied Amstelland

Bericht van de burgemeester: 6.4. op de schaal van Richter

22 februari 2023 om 09:00 Column Column

OUDER-AMSTEL Het is weer maandagavond. Inmiddels is het een goede gewoonte dat ik na het eten achter de computer kruip voor mijn weekbericht. Meestal heb ik dan gedurende de dag al wat gebeurtenissen in mijn hoofd langsgelopen en bedacht waar het in die pakweg 500-600 woorden over moet gaan.

Door Joyce Langenacker

6.4

Zo ook nu, maar de eerste letter is nog niet getypt als ik hoor dat het gebied in Turkije en Syrië, opnieuw is getroffen door een zware aardbeving: 6.4 op de schaal van Richter. En ik probeer me voor te stellen hoe het daar voor de mensen is. Je woont misschien wel op straat in een auto of een tent; je bent misschien je ouders, een kind of al je familie verloren; je hebt niets anders dan wat je aan hebt en dan opnieuw die schokkende en schuddende aarde en eindeloos vallende stenen. Wat moet de paniek, de angst en ontreddering daar onvoorstelbaar zijn.  Volgens de Turkse president Erdogan maakten de zware bevingen van twee weken geleden meer dan 1,68 miljoen mensen dakloos. Dat getal kan dus hoger worden.

EEN DAK

Wat ben ik blij dat we in Ouder-Amstel een opvanglocatie, zij het tijdelijk, hebben gerealiseerd aan de Wenckebachweg voor asielzoekers en Oekraïense vluchtelingen. Een aantal mensen, rond de 90 momenteel, heeft ten minste een veilig dak boven hun hoofd. Dankzij intensieve inspanningen, hard werk en veel hulp van vrijwilligers, die steeds weer hun vinger blijven opsteken om te helpen, hebben we dit kunnen doen. Dank aan u allen.

HEIKEL

Tegen het decor van de puinhopen en het onpeilbare leed in Turkije/Syrië, worden heikele kwesties hier in Nederland net iets minder heikel. De ontvangst met brandende fakkels van Sigrid Kaag in Twente bijvoorbeeld. De demonstranten zelf noemden het een ‘warme ontvangst’. De rest van Nederland bestempelt het hopelijk, net als ik, als grenzeloos intimiderend en respectloos. Dat het anders kan, laten we in Ouder-Amstel zien met het gebiedsproces de Ronde Hoep. De beelden van onze boeren die in samenspraak met andere betrokkenen, zoals de Provincie, het Waterschap en het Rijk op zoek gaan naar oplossingen, halen waarschijnlijk niet het nationale nieuws, maar een goed voorbeeld is het wel.

SWIPEN NAAR OPLOSSINGEN

Samen zoeken naar oplossingen doen we ook in het Groengebied Amstelland (GGA). De ambities voor het Groengebied zijn hoog. Ze moeten leiden tot een breder recreatief aanbod, een betere spreiding van de recreatiedruk en versterking van de biodiversiteit in recreatiegebieden zoals de Middelpolder, Ouderkerkerplas, de Hoge Dijk, Gaasperplas, Diemerbos en het groen rondom de Amstel (Amstelscheg). 

Dat moet wel hand in hand gaan met wat bezoekers, omwonenden en andere betrokkenen willen en verwachten van die gebieden. En dus hebben we gekozen om via een Swipocratie participatie-app te horen wat u vindt: door naar links of rechts te swipen (vegen) op het scherm kunt u reageren op plaatjes en stellingen en snel en simpel antwoorden op vragen over b.v. gewenste voorzieningen of activiteiten in de toekomst. 

Komt u om te sporten, zwemmen, een festival te bezoeken of juist om rust te zoeken? Gaat u met de auto, fiets of OV naar het gebied? Hoe denkt u over dilemma’s als: horeca in de natuur, gratis of betaald gebruik van parkeerplaatsen? 

We geloven voor de ontwikkeling van deze groengebieden, in de ‘swipocratie’, de samenwerking met u. Dus ik hoop op veel ‘swipers’.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie