'Het is dus belangrijk een helder onderscheid te maken tussen wat goed is voor het collectief en wat goed is voor de groep die het  voor het zeggen heeft.'
'Het is dus belangrijk een helder onderscheid te maken tussen wat goed is voor het collectief en wat goed is voor de groep die het voor het zeggen heeft.' Archief BDU/Joop Touw
Column

Anders kijken, meer zien (45): Afkalving traditionele middenpartijen niet tegen te houden

19 mei 2023 om 09:00 Column

OUDER-AMSTEL De meerderheid van onze inwoners zal de komende 10 jaar nog wel zalig slapen, enkel dromend vaneen aangenamer inkomen. Met daardoor nog wat extra bestedingsmogelijkheden. Helemaal zonder klimatologisch ongerief zal dit niet gaan. Denk aan waterschade, ontwortelde bomen en rondvliegende dakpannen. Of erger. Maar daar denken we liever niet aan; het moet immers wel gezellig blijven. Mogelijk kan het ook gezellig blijven; de meesten van ons zullen bij een kleine ramp niet meteen aan de bedelstaf te raken.

HET ALGEMEEN BELANG De meeste politici zeggen, dat zij handelen in het algemeen belang. Terwijl ze meestal bedoelen: handelen in het belang van de meerderheid, waar men toevallig zelf ook deel van uitmaakt. Terwijl steeds duidelijker wordt, dat het handelen van de meerderheid lang niet altijd het gemeenschappelijk belang dient. Kijk naar wat er aan het gebeuren is met moeder aarde. Of om het klein te houden, met onze gemeenschap. Bewijs genoeg: onze (regerings-) coalities nemen de afgelopen 30 jaar consequent stupide beslissingen in het spanningsveld tussen economie en ecologie. En de rekening van deze foutieve inschattingen loopt nog elke dag op. Terwijl nog steeds de meest belangrijke keuze uit de weg gegaan wordt; die tussen gemeenschappelijk welzijn en individualistisch consumentisme.

THE COMMON GOOD Het is dus belangrijk een helder onderscheid te maken tussen wat goed is voor het collectief (the common good), en wat goed is voor de groep die het maatschappelijk voor het zeggen heeft. En dat graag zo wil houden. Wat is er dan heerlijker om te kunnen verwijzen naar ‘het algemeen belang’. Het is een tweesnijdend zwaard. Zelf claim je te handelen in ieders belang, terwijl je tegenspelers worden opgezadeld met het tegenovergestelde beeld. Een super strategie voor mensen zonder al te veel empathie en scrupules.

REFLECTIE Gelukkig is het politieke landschap fundamenteel aan het veranderen. Landelijk maar ook lokaal. De afkalving van het traditionele midden is niet langer tegen te houden. Twintig jaar geleden veroverden CDA, PvdA, VVD en D66 nog 80 % van de Eerste Kamerzetels; nu nog iets meer dan 33%. Met de VVD nog steeds als sterkhouder, maar ook deze partij treft straks het lot van de CDA en de PvdA. Opvallend weinig politici lijken zich dit te realiseren. Hoe dan ook zijn we hard toe aan nieuwe hoofdrolspelers en nieuwe (informele) spelregels. De kiezers snakken echt naar nieuwe verhalen, betrouwbare en oprechte nieuwe spelers, en een nieuw en eerlijker spel. Hier lokaal wordt dit niet echt geboden, maar ook landelijk grossiert men in excuses zonder ook maar één stap voorwaarts te maken. Hoog tijd dus voor reflectie zonder de kool en de geit te sparen, want daar begint verandering.

Rob Fijlstra

advertentie
advertentie