Afbeelding
Foto: Joop Touw BDU
Column

Anders kijken, meer zien (61): Wegkijken helpt in ieder geval niet

8 september 2023 om 09:00 Column Column

OUDER-AMSTEL Vakantie vieren betekent afstand nemen; letterlijk en figuurlijk. Zodat je meer ziet door met een andere bril naar de werkelijkheid te kijken. Of andere boeken leest, dan je normaal doet. En de tijd neemt om te reflecteren op wat er gebeurt. Met jezelf en met je omgeving. Klopt het allemaal nog een beetje met wat je het liefste ziet gebeuren? Fijn dat je daar de tijd voor hebt. Of daarvoor meer tijd neemt, dan je normaliter doet. Want de situatie vraagt daarom.

GEKKIGHEID Telkens als je denkt dat het niet gekker kan, komen onze politici weer met meer gekkigheid. Vooral het CDA is goed in het produceren daarvan. Van een wankelend boegbeeld en erkend klimaatzwabberaar Hoekstra een Eurocommissaris Klimaat maken is al heel erg creatief. En een behoorlijke vlucht voorwaarts. Nog veel creatiever is het om het CDA op te splitsen in drie delen. Alle drie hamerend op het belang van bestaanszekerheid en gemeenschapszin. Met de combinatie van CDA, NSC (Omtzigt) en BBB komen er zo al snel 54 zetels in zicht. Briljant als het zo bedacht is. Misschien hebben ze de kunst afgekeken van onze eigen variant; de combinatie van VVD en Ouder Amstel Anders (afsplitsing van de VVD), samen 6 zetels. En daardoor een machtsblok waar de andere partijen niet omheen (denken te) kunnen.

PLANETAIR REALISME Dit politieke gedoe is klein bier vergeleken met de nog steeds bestaande totale onderschatting van de schade die de mensheid berokkent aan moeder aarde. Politieke partijen presenteren klimaat, ecologie en economie meestal als separate issues. Naast migratie, veiligheid, groene groei en al het andere wat men zegt belangrijk te vinden. Maar de opwarming van de aarde is niet zo maar een issue. Wie dat gelooft is een dwaas. Steeds weer blijkt, dat we een vuur hebben ontstoken, dat we niet langer controleren. Zo zijn de wereldzeeën aan een ongekende metamorfose begonnen. Het water van de middellandse zee was eind juli gemiddeld 28,4 graden. In de buurt van Miami had het zeewater de temperatuur van een goed bubbelbad (38 graden). Op het land zijn de condities wereldwijd niet veel beter.

DISCONTINUÏTEIT OMARMEN Het is een rampzalig beeld, waar geen politieke partij echt iets over zegt. Waarschijnlijk omdat dit kiezers zou kosten. Veel liever houdt men zichzelf en de kiezer onwetend en voor de gek. Met als belangrijkste boodschap, dat alles hetzelfde kan blijven als we ons maar een beetje aanpassen. Overduidelijk is dit zelfbedrog. In de realiteit hebben we te maken met een ongekende catastrofe die zich steeds sneller voltrekt, zonder dat duidelijk is hoe we hieraan kunnen ontsnappen. Zeer verontrustend natuurlijk, maar wegkijken van de problematiek helpt in ieder geval niet.


Rob Fijlstra

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie