'Als je in India bent geweest dan draag je India vanaf dat moment met je mee.'
'Als je in India bent geweest dan draag je India vanaf dat moment met je mee.' Foto: Myrthe Maria

Column Myrthe Maria: India aan de Amstel

20 september 2023 om 11:00 Column

Als je in India bent geweest dan draag je India vanaf dat moment met je mee. Sommigen komen van een koude vieze kermis thuis, anderen worden verliefd. Ik werd ooit verliefd.

Samen met drie vriendinnen reisde ik in drie maanden van Noord naar Zuid. We begonnen in Delhi waar we een paar weken Engelse les gaven op een schooltje in één van de armste wijken van de stad. De kinderen leerden van ‘I am’ en ‘you are’. Wij leerden dat je heel gelukkig kunt zijn met zeven personen op tien vierkante meter en dat het onze tekortkoming is om te denken dat dat anders zou zijn. Dat de liefde voor je buurman even groot kan zijn als die voor je familie en dat het sterke gevoel van verbondenheid ervoor kan zorgen dat je bergen kunt verzetten. Bergen die voor ons altijd onbekend zullen blijven.

Deze waardevolle lessen heb ik vijftien jaar geleden een plekje gegeven in mijn hart, samen met de koeien op de straten, de chai in de nachttreinen, de geuren vol kleuren en de parels uit duizend-en-een-nacht. En heel af en toe gaat dat poortje naar India weer even open.

Bijvoorbeeld toen ik vorige week met mijn zus ging eten bij ‘India Port aan de Amstel’. Toen de thali die we aten, smaakte naar alle tentjes waar ik ooit neerstreek in Rajasthan.

Toen ik de lieve vrouw die ons bediende vertelde over de plekken waar ik was geweest en zij begon te stralen terwijl ze zachtjes met haar hoofd schudde. Toen zij ons vertelde over het dorp waar haar ouders vandaan kwamen en dat dorp tot leven kwam zonder dat ik mijn ogen hoefde te sluiten. Toen de Amstel even veel verder weg leek dan duizend-en-een-nacht in India….

Myrthe woont met haar vriend en twee kinderen in Ouderkerk aan de Amstel. Ze geeft ons via haar columns een inkijkje in haar dagelijks leven.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie