Afbeelding
Foto: Joop Touw BDU

Column Ander kijken, meer zien (63): Fijn om hier te wonen

22 september 2023 om 09:00 Column

OUDER-AMSTEL Nederland kent 342 gemeentes, met een vergelijkbaar takenpakket en een dito organisatorische opzet. Maar daar houdt de vergelijking dan ook wel mee op. Want Ouder-Amstel valt onmiddellijk op door haar ligging, dynamiek en energie. Daarom is het ook zoveel leuker om in Ouder-Amstel te wonen, te winkelen en te recreëren. En natuurlijk ook om hier te werken. Met een hartverwarmende betrokkenheid op elkaar en op de publieke zaak. Van waarde en waardig; toegespitst op de behoeften van onze inwoners, ondernemers en ons bestuur.

COMMUNICATIE

Dit zou zo maar de start kunnen zijn van een wervend stukje van onze gemeente. Want we zijn geprivilegieerd en de meesten van ons hebben het goed. Dus uitpakken dat cadeautje en er met elkaar voor zorgen dat het nog beter wordt. Van dat vuur blijft weinig over als je het uitvoeringsplan communicatie/participatie van onze gemeente leest. Wat een saaie opsomming van oude koeien en inhoudsloze begrippen. Erger wordt het voor wie de moeite neemt om de behandeling daarvan in de raadscommissie te volgen. Tot mijn grote verbijstering waren er nog raadsleden enthousiast ook. Of was het opluchting dat het onderwerp weer eens op de agenda stond. Te vrezen valt in ieder geval dat de gemeentelijke communicatie hier niet beter van wordt.

SPORTWEEK OUDER-AMSTEL

Nog geen 20 uur na de commissievergadering bezocht ik het sportcafé in Duivendrecht in een zaal van het dorpshuis. Met het ambitieuze doel om alle kinderen van Ouder-Amstel lid van een sportvereniging te maken. Niks geen ingewikkeld beleidsplan, maar een groep ambitieuze mensen die elkaar vinden in de doelstelling om kinderen te motiveren om in beweging te komen. Met als motto: jong geleerd, oud gedaan. Het was heerlijk om de energie te voelen van de kinderen, de kaderleden en de mensen die deze sessie organiseerden. Met een wethouder, die zichtbaar geëngageerd is met het onderwerp. Wat helpt het toch als iemand zich een enthousiast pleitbezorger toont voor zijn idealen.

BESTUREN ALS CONTACTSPORT

Zo ging ik van de zielloze abstracties in de raadzaal naar het levendige omgangsklimaat in het dorpshuis. Met mensen die met hart en ziel jonge mensen begeleiden om heerlijk te gaan sporten. Om daarbij natuurlijk zelf ook in beweging te zijn. Iets van die dynamiek moet terug in de raadszaal; maak ook van besturen een contactsport. Straal enthousiasme en plezier uit, laat weten dat je het met elkaar leuk hebt. Het belang is evident. De aantrekkingskracht van de politiek zal er door toenemen. Bovendien zorgt een betere interactie tussen burger en bestuur ervoor dat het bestuurlijk handelen beter aansluit op de dagelijkse praktijk. Ik zou zeggen: pak/jurk uit, sportkleren aan en gaan met die banaan. Wat een gave gemeente zou er dan ontstaan.

Rob Fijlstra

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie