'Linksom of rechtsom moeten we ons toch aanpassen aan het veranderende klimaat. Omgaan met die realiteit blijkt niet iedereen gegeven. Zeker in bestuurlijk Nederland'.
'Linksom of rechtsom moeten we ons toch aanpassen aan het veranderende klimaat. Omgaan met die realiteit blijkt niet iedereen gegeven. Zeker in bestuurlijk Nederland'. Joop Touw/BDU
Column

Anders kijken, meer zien (64): Open en eerlijk met elkaar omgaan is erg energiebesparend

29 september 2023 om 09:00 Column Column

OUDER-AMSTEL Verandering, het moet gezegd, werkt meestal orde verstorend. Dat is de essentie van verandering.  Ordehandhavers hebben daar als vanouds veel moeite mee. Dat is van alle tijden. Verandering, een autonoom verschijnsel, verdeelt mensen in twee groepen. De kansenruikers en de bangeriken. Dat kan heftig uitpakken. Maar de verandering die zich aankondigde in de jaren ’60 is er toch gekomen. Net als nu; linksom of rechtsom moeten we ons toch aanpassen aan het veranderende klimaat. Omgaan met die realiteit blijkt niet iedereen gegeven. Zeker in bestuurlijk Nederland.  

AFKEER

Voortdurend wordt er aan het verkeerde kant van het touw getrokken. Met als gevolg het tegenhouden of remmen van noodzakelijke ontwikkelingen. De meest gepraktiseerde methoden in de politiek zijn stilzwijgen en niet omkijken. Door simpelweg nergens een probleem van te maken, veel tot hamerstuk te verheffen of criticasters een gebrek aan respect te verwijten. Niet dat dit echt helpt, maar voor je gevoel blijf je op deze wijze toch koning in je eigen koninkrijk. Ook al eindigt dit sprookje voorspelbaar in afkeer van de politieke omgangsvormen.   

PRAATSTOF GENOEG

Zo werd de Commissievergadering Ruimte van 21 september op een laat moment gecanceld. Onduidelijk is waarom. Na een reces van 3 maanden moet er toch het nodige te bespreken zijn.  Al is het maar om vinger aan de pols te houden van grote projecten als de Nieuwe Kern, Werkstad en Entrada; lastig vanwege de bestaande renteproblematiek. Of wie is niet geïnteresseerd in de voortgang van het Centrumplan en de juridische ontwikkelingen rondom het Sluisplein en de Holendrechterweg. Genoeg stof voor een goed gesprek zou je denken. Ook omdat de openbaarheid van bestuur in het geding is. Als betrokken inwoners en ondernemers horen we immers graag wat er precies speelt en wat de politieke standpunten zijn. Het zo maar cancelen van een commissievergadering geeft voedsel aan de indruk, dat er in onze gemeente veel buiten beeld wordt gehouden en achter de schermen wordt geregeld.      

ANDERS KIJKEN MEER ZIEN

Wat we nodig hebben om de huidige problemen aan te pakken is een andere manier om naar onze situatie te kijken, een nieuwe kaart van de werkelijkheid. Dit vraagt  moedige politici die bereid zijn om zelf- en systeem kritisch te kijken naar wat ze aan het doen zijn. Anders concentreert de aandacht zich op wat er op dit moment belangrijk lijkt, niet wat er op den duur belangrijk wordt. Het is hoog tijd om te agenderen hoe het komt, dat wat belangrijk is niet besproken wordt en wat marginaal belangrijk is meestal zoveel aandacht krijgt. Of helemaal over het hoofd gezien wordt, zoals het zonder toelichting skippen van een belangrijke raadscommissie.  

Rob Fijlstra

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie