Burgemeester Joyce Langenacker met junior ambassadeur Jahliyah.
Burgemeester Joyce Langenacker met junior ambassadeur Jahliyah. Archief gemeente Ouder-Amstel

Bericht van de burgemeester: ‘Tasten in het duister’

15 november 2023 om 09:00 Column Column

OUDER-AMSTEL En toen…. was het donker. Want sinds donderdagavond deed de straatverlichting in Ouderkerk helemaal niks. Thuis hebben we allemaal wel een kaars of een zaklamp om ons toch een beetje bij te lichten, maar buiten zijn we afhankelijk van het systeem en de mensen die verstand hebben van dat systeem, in ons geval Liander. En dan kan het weleens lang duren voordat het euvel is verholpen. Gewend als wij zijn aan goede verlichting, creëert het een gevoel van onveiligheid of op zijn minst ongemak, als het opeens donker is. We houden er immers niet van om in het duister te tasten, letterlijk niet en figuurlijk ook niet.

OEFENEN MET RAMPSCENARIO’S

Incidenten en rampen kunnen en zullen altijd gebeuren. Om op zo’n moment niet in het duister te tasten oefenen wij, bestuurders en ambtenaren, ‘rampscenario’s’. Zo mochten we afgelopen woensdag aan de slag met een ‘luchtvaartongeval’: een vliegtuig maakt een noodlanding op grondgebied van Ouder-Amstel, er zijn doden en gewonden en veel pers, nationaal en internationaal. Een realistisch scenario, want wie herinnert zich niet het neerstorten van de Boeing 737 van Turkish Airlines op een boerenakker in Haarlemmermeer?
Tijdens de oefening gingen er weer lichtjes branden, over afstemming tussen de hulpdiensten, het samenwerken met onze buurgemeenten en de communicatie. Gelukkig deden we veel lampen zelf aan, maar niet alle. En dus is en blijft het oefenen essentieel.

BRANDMEESTER

Een mooi bruggetje naar de brandweer. Want als er ergens veel geoefend wordt, dan is het daar. Zondag was ik bij de première (IDFA) van ‘Brandmeester’ van regisseur Saskia Gubbels. Een indrukwekkende documentaire over de worsteling van Gerrie Koning, de bevelvoerder van brandweerkazerne Dirk in Amsterdam, met cultuurveranderingen.

Want hoe ga je om met je liefde voor de good old brandweer, waarin kameraden voor elkaar door het vuur gaan, en het nieuwe beleid: meer diversiteit binnen het korps(nu nog vrijwel allemaal mannen, geboren en getogen in Amsterdam) en daling van het ziekteverzuim? Brandweerman of brandweervrouw (er is er één!) zijn is een belangrijk en soms heftig vak. De film laat zien dat meebewegen naar een nieuwe tijd, naar cultuurverandering, zeker niet vanzelf gaat. En dat je ook als brandweermens weleens in het duister tast. 

JUNIOR AMBASSADEUR VOOR DE SLAVERNIJ

Over cultuurveranderingen gesproken. Lang tastten we in het duister over onze slavernijgeschiedenis. Een verleden waarover we liever collectief zwegen. De afschaffing van de slavernij is 150 jaar geleden. Hoe staan we daarbij stil in Ouder-Amstel? Jahliyah, leerlinge van de Jan Hekmanschool, denkt als junior ambassadeur met ons mee. Want een cultuurverandering gaat niet vanzelf. We zijn trouwens nog op zoek naar een ambassadeur uit Duivendrecht. Iets voor jou? Stuur dan een mail naar info@rebup.nl

Tast u nog in het duister over wat u moet stemmen volgende week? Steek uw licht op bij www.stemwijzer.nl. Stem, want cultuurverandering, welke dan ook, gaat niet vanzelf.

Joyce Langenacker

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie