Samen met de Koning op bezoek bij Energie Beheer Nederland (EBN).
Samen met de Koning op bezoek bij Energie Beheer Nederland (EBN). Archief EBN | Patrick Siemons

Bericht van de burgemeester: Voor de toekomst

22 november 2023 om 09:00 Column Column

OUDER-AMSTEL Als u dit leest bent u misschien net het stemhokje in of uit. De verkiezingsstrijd is de afgelopen week serieus ontbrand. De handschoenen gingen uit en de nagels werden stevig in elkaars vel gezet. Niet zo gek want Nederland zweeft… meer dan de helft van de kiezers heeft nog niet besloten welk vakje rood wordt gekleurd. 

Maar we zweven wel meer over rechts dan over links. En dat respecteer ik: we leven immers in een democratie. Maar Wilders met de PVV de grootste partij? Laten we hopen dat het zover niet komt. Want de Wildersaanpak van mensen uitsluiten, flirten met ‘foute’ helden (Poetin) en geen oog voor het klimaat, om maar wat te noemen, doet mij rillen voor onze toekomst. 

PLEIDOOI VAN DE BOEREN; GEEF ONS RUIMTE Rillen voor de toekomst is inmiddels vertrouwd voor onze boeren. Als geen ander weten zijn wat het is om te leven met een ‘hufterig’ mugje (blauwtong), teveel water en teveel zon en altijd weer die stikstof. Dinsdag gingen wethouder Victor Frequin en ik naar de Ronde Hoep voor een goed gesprek. Het pleidooi van onze boeren: een toekomstbestendige polder kan. Wij willen minder koeien op dezelfde oppervlakte (extensiveren) maar geef ons dan ruimte om te investeren, bijvoorbeeld in ontplooiing van nevenactiviteiten of (nieuwe) manieren van energieopwekking. Dan kunnen we boeren en de Ronde Hoep behouden. We hebben deze avond echt niet alle uitdagingen van het gebied opgelost, maar oplossingen wel dichterbij gebracht. 

AARDWARMTE Woensdagmiddag gingen wethouders Dirk de Jager en Paulette Koek-Baks en ik op  bezoek bij EBN (Energiebeheer Nederland) ter ere van hun 50ste verjaardag. We waren in goed gezelschap, ook de Koning was aanwezig als eregast. EBN onderzoekt de mogelijkheden van aardwarmte in de bodem van Ouder-Amstel. Onze gemeente is de eerste locatie in het SCAN (Seismische Campagne Aardwarmte Nederland) programma. EBN onderzoekt hier of de bodem zich leent voor winning van geothermie. Een proefboring van kilometers diep moet uitwijzen of rond Amsterdam warmte uit de diepe ondergrond kan worden gehaald.

FASCINEREND Fascinerende materie, maar ook materiaal voor de toekomst. Want zou het niet mooi zijn als we onze huizen kunnen verwarmen met warmte die gewoon uit onze eigen bodem komt? Dat vonden wij zeker. En getuige de levendige gesprekken over energievoorziening en -transitie aan de tafels gold het ook voor de Koning. 

TOEKOMST VAN OUDER-AMSTEL Zondagmiddag hield ik een lezing over de toekomst van Ouder-Amstel. Heel boeiend om met elkaar vooruit te kijken. Natuurlijk ging het over de projecten, de Nieuwe Kern, werkstad OverAmstel, Entrada en Centrumplan, maar ook over hoe we omgaan met A.I. (Artificial intelligence) en ons DNA: het omkijken naar elkaar, maar ook het openstaan voor nieuwe ideeën of een andere aanpak. 

Wat goed is wil je behouden, dan moeten we groeien. Maar dankzij het  Ouder-Amstels DNA heb ik rotsvast vertrouwen in onze toekomst. 

Hij komt… 

Vrijdag en zaterdag komt die andere speciale gast. Altijd weer een feest om de Sint te ontvangen, met natuurlijk roetveegpieten in zijn kielzog. Ik kijk ernaar uit.

Joyce Langenacker

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie