Met Sinterklaas in de koets door Duivendrecht
Met Sinterklaas in de koets door Duivendrecht Archief gemeente Ouder-Amstel

Bericht van de burgemeester: ‘For The Times They Are A-Changin’

29 november 2023 om 09:00 Column

OUDER-AMSTEL Het is een ijskoude maandagavond. Een kou die me doet denken aan een uitspraak van Harry Vermeegen en Henk Spaan, ergens midden jaren ’80: koud hè! In 1987 bracht Veronica de eerste muts met koud hè op de markt en jaren later zag je ze nog op straat.

Die muts, die hoort bij de tijd van het kabinet Lubbers II. En kabinet van VVD en CDA die destijds gewoon samen een meerderheid hadden. Die muts doet je een beetje verlangen naar die tijd, de tijd van de ‘oude school’ politici, die, zo lijkt het althans, meer dan nu mensen aanspraken op medeleven en op mededogen met iemand die het minder heeft.

FOR THE TIMES..

In 1986 was hier in Ouder-Amstel de CDA het grootste. En zo blauw (kleur voor de PVV) als de landkaart van Nederland nu kleurt, zo groen was de kaart toen. Het CDA is anno 2023 verworden tot een kleine partij en bij groen denken we nu vooral aan de BBB. Om met Bob Dylan te spreken: ‘For The Times They Are A-Changin’.

VERKIEZINGSUITSLAG

Toen ik op woensdag mijn traditionele rondje langs de stembureau’s maakte, stonden er geen lange rijen, maar wel was er een gestage toeloop van kiezers. De Ouder-Amstelaar is een trouwe stemmer, maar ook bij ons is de opkomst dalende. In 1986 was de opkomst net geen 90%, in 2021 was het 85% en nu nog slechts 81%. Nog altijd ruim boven het landelijk gemiddelde van 77,8. Dat dan weer wel.
Verder was de winst van PvdA/GroenLinks opvallend, die werd de grootste partij. Een opmerkelijke uitslag, want deze eeuw waren het eerst het CDA en daarna de VVD (sinds 2010), die zich comfortabel op de eerste plek nestelden.

VERANDERING

Een ding staat als een paal boven water of we nu naar de landelijke winst van de PVV kijken of naar winst van PvdA/GroenLinks in onze gemeente: mensen willen dat het anders gaat. En dat vraagt om solidariteit, we staan immers voor lastige kwesties. En solidariteit kost moeite. Want voor het klimaat wil je dat windmolenpark in zee, maar het doet wat met het uitzicht; woningen beschikbaar maken voor medemensen (vluchtelingen, asielzoekers) in nood, heeft effect op de toch al lange wachttijd; cultuurverschillen bestaan en kunnen leiden tot onenigheid; een gehaktbal smaakt anders dan een vegaburger.
En vooral een andere mening betekent niet dat de ander gek is, maar dat je samen de weg moet vinden om met veranderingen om te gaan.

SINTERKLAAS

De afgelopen week was een week van ontmoetingen: met het college op bezoek bij de Ronde Venen, maar ook gesprekken met een begrafenisondernemer, de OR, het Groengebied Amstelland en de nieuwe districtschef van de Politie. En natuurlijk het onthalen van Sinterklaas in Ouderkerk (vrijdag) en Duivendrecht (zaterdag). Vanaf het moment dat de Sint voet aan wal zet, zijn alle ogen (van kinderen en volwassenen) op hem gericht. De magie van Sinterklaas doorstaat wonderbaarlijk alle roerige tijden. Om jaloers op te worden. De rode mijter, mantel en de staf, eigenlijk museumstukken, staan de Sint nog altijd fantastisch, maar het leger van roetveegpieten in zijn kielzog laat zien dat de Sint kan veranderen. Het kost moeite, maar het kan. Wat de Sint kan, kunnen wij ook. Dus laten we elkaar bij de hand nemen en samen veranderen, ‘For The Times They Are A-Changin’.

Joyce Langenacker

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie