Het doek valt voor burgemeester Joyce Langenacker in Ouder-Amstel.
Het doek valt voor burgemeester Joyce Langenacker in Ouder-Amstel. RJOORE

Bericht van de burgemeester: Het doek valt….

10 januari 2024 om 09:00 Column

OUDER-AMSTEL Het is maandagavond en gewoontegetrouw tijd om achter de computer te kruipen. Maar vanavond is het anders, het is geen gewone avond. Ik ben net terug van de Nieuwjaarsreceptie die in één keer ook mijn afscheidsreceptie was. Het was een mooie avond, veel handen geschud en veel mensen gesproken. Zoveel inwoners die mij alle goeds toewensten. Het maakt je blij, maar ook een beetje droevig, het is immers mijn afscheid. Het uitspreken van de Nieuwjaarsspeech ging dan ook niet zonder af en toe een brok in mijn keel weg te slikken.  
Het was mijn laatste optreden in wat zes jaar mijn huistheater was: het gemeentehuis van Ouder-Amstel. Mijn werk als burgemeester van Ouder-Amstel zit erop.

LAATSTE COLUMN 

Bij iedere bijeenkomst, bij ieder gesprek, valt de afgelopen weken steeds weer het doek: het laatste overleg met de Politie, het laatste gesprek met een inwoner, het laatste bestuurlijke besluit. Maar als na het vallen van het doek, het publiek stilvalt, trekt het doek weer op, tijd voor een nieuw optreden. Morgen heb ik gewoon een collegevergadering en morgenavond de speciale raadsvergadering vanwege mijn aftreden. Maar nu, nu schrijf ik mijn laatste column aan jullie, inwoners van Ouder-Amstel. 

STOLPERSTEINE

Ook het leven van een vertrekkend burgemeester gaat door tot de laatste minuut van de laatste dag. Zo mocht ik nog een boeiend gesprek voeren met René Polanus, een nabestaande van Andries Polanus, die ooit woonde in het Huis met de Kettingen. Zijn vraag was of de gemeente akkoord kon gaan met het plaatsen van een Stolperstein (op eigen kosten) bij de laatste woonplaats van Andries. En ik acht de kans groot dat de eerste Stolperstein, een messing steentje waarmee we de slachtoffers van het nationaal-socialisme rond en tijdens de Tweede Wereldoorlog herdenken, er komt, in de stoep voor Kerkstraat 54. Mooi dat ik daar last minute nog een rol in kon spelen. 

WAARDERINGSSPELDEN 

Gisteren werd ik 54 dus kreeg ik cadeautjes. Vanavond kreeg ik opnieuw veel cadeaus. Maar stiekem vond ik het misschien wel het mooiste cadeau dat ik deze avond weer aan vier mensen, vier bijzondere vrijwilligers, de Waarderingsspeld van Ouder-Amstel mocht uitreiken: aan Margriet Berger, die jarenlang Ajaxspelers in huis had en altijd klaar staat om sporters en sportverenigingen te helpen; Aan Mien van der Toorn-Kok, de vrijwillige duizendpoot die sinds ze na haar pensioen binnenstapte bij Coherente, ook nu nog op haar 85ste, daar kordaat de handen uit de mouwen steekt; Aan Truus Notermans, die de touwtjes van het Repair Café al 10 jaar stevig in handen heeft en vrijwilligers en eigenaren van kapotte zaken bij elkaar brengt; En aan Frits Zeinstra, die al 20 jaar de vrolijke spin in het web is van de organisatie van de Waverfeesten en ook de vervelende klussen als het regelen van de vergunning, lachend doet.  

HET LAATSTE DOEK

Lieve inwoners het is tijd om te gaan, het laatste doek valt dinsdagavond voor mij in Ouder-Amstel, maar het gaat weer op in Zeist voor een nieuw optreden in een nieuw huistheater. Ik kijk ernaar uit, maar jullie behouden altijd een speciaal plekje in mijn hart.
Dank voor jullie vertrouwen en laat in 2024 nieuw het woord zijn van hoop en verwachting, van uitkijken naar….

op naar een liefdevol en gezond nieuw jaar. 

Joyce Langenacker

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie