Het is stil op straat.
Het is stil op straat. Gemeente Ouder-Amstel

Bericht van de burgemeester: Gewoon stil

27 januari 2021 om 07:00 Corona

OUDER-AMSTEL Burgemeester Joyce Langenacker bericht over de stand van zaken tijdens deze coronaperiode.

Het is stil op straat. De avondklok is nog niet ingegaan maar ik hoor geen auto’s, geen scooters en niemand passeert mijn raam. Het is gewoon stil. Hoe anders gaat het eraan toe in de steden van sommigen van mijn collega’s. Er worden branden gesticht, politie wordt bekogeld met stenen, molotovcocktails en andere voorwerpen, honden en paarden worden mishandeld, journalisten worden aangevallen en winkels worden geplunderd. Ik hoef niemand uit te leggen dat dit met vrije meningsuiting en recht op demonstreren weinig van doen heeft. Zondagavond hoorde ik Frank Paauw, politiechef van Amsterdam, bij OP1 de situatie van het geweld tegen de politie duiden: “Er lopen een hoop mensen die overal tegen zijn. De politie is op dat moment de personificatie waartegen zich dat keert.” Het was heftig om te zien hoe een groep van hooligans en criminelen in Eindhoven tekeerging. Hartverwarmend vond ik de inwoners van Eindhoven. Zij meldden zich dinsdag om de ravage op te ruimen.’ Blijf van onze stad af’. In Ouder-Amstel bleef het gelukkig gewoon stil.

RELLEN Maandag zagen we opnieuw rellen, soms in dezelfde steden, maar er kwamen ook nieuwe bij. In Haarlem, de stad waar ik vandaan kom, ging het ook mis. De avondklok triggert rellen met geweld die we 40 jaar niet hebben gezien. Boosheid, diep geworteld wantrouwen tegen de overheid, pure frustratie, onmacht en onvrede. Allemaal emoties die een rol spelen, maar op geen enkele manier het gedrag van deze relschoppers rechtvaardigen. Ik ben blij dat onze politie, ME en marechaussee, hier krachtig ingrijpt en 24/7 paraat staat voor onze veiligheid. Maar dat is slechts een deel van de oplossing. Opstaan tegen geweld, zoals in Eindhoven, elkaar aanspreken en elkaars emoties benoemen is minstens zo essentieel.

ZWAAR Want natuurlijk hebben veel mensen het nu zwaar. Je zal immers maar tiener of jonge twintiger zijn, je kan/mag vrijwel niets, niet eens naar school en dan moet je iedere avond om 21.00 uur binnen zijn. Of je bedrijf zal maar op omvallen staan, omdat je al maanden dicht moet zijn. Of je relatie zal dreigen te bezwijken onder de spanning van het vele thuis en op elkaar aangewezen zijn. Of je zal maar alleen zijn en eigenlijk behalve de kassière van de supermarkt al maanden niemand meer gesproken hebben.

STEVIGE GREEP Het valt zeker niet mee. Corona houdt ons immers al bijna een jaar stevig in haar greep en dan zijn emoties goed te begrijpen. Geweld en agressie is nooit de oplossing. Maar een luisterend oor of misschien praktische hulp wel. Dan hoop ik dat u de weg naar ons weet te vinden. Op de website https://coherente.nl/hulp-ouder-amstel kunt u eenvoudig hulp vragen. Als u het vooral ’s avonds of ’s nachts zwaar heeft, kunt u altijd iemand bellen: een familielid, een vriend of kennis. Of u belt met de Luisterlijn: 0900-0767. U krijgt direct iemand aan de telefoon, 24 uur per dag. En als het thuis onveilig is, kunt u dag en nacht terecht bij Veilig Thuis via 0800-2000. Het is nog steeds stil op straat. De avondklok tikt langzaam de uren weg, op weg naar morgen, op weg naar 9 februari, op weg naar het einde van de tunnel. Het duurt nog even, maar we komen er. Dank u wel voor de stilte op straat. Hou vol!

Joyce Langenacker

advertentie
advertentie