Afbeelding
Gemeente Ouder-Amstel

Bericht van de burgemeester: Een miljoen prikken

24 februari 2021 om 09:00 Corona

OUDER-AMSTEL Burgemeester Joyce Langenacker bericht over de stand van zaken tijdens deze coronaperiode.

Gisteren werd de een miljoenste prik gezet. Dat klinkt als een behoorlijk aantal en dat is het ook. De cijfers laten zien dat Nederland qua vaccineren nu in de middenmoot van Europa staat en niet langer onderaan bungelt. In Ouder-Amstel zijn inmiddels onze ouderen in de verpleeghuizen gevaccineerd. Daarnaast hebben alle 80- en 90-plussers een uitnodiging gehad voor een prik. Bijna 100% kiest ervoor zich te laten vaccineren. Dat is fijn want op lange termijn is het de enige manier om uit de crisis te komen. Minister de Jonge verwacht dat het volgende miljoen prikken in minder dan drie weken gezet kan worden en het derde miljoen zelfs in nog kortere tijd. Ernst Kuipers geeft aan dat we de ‘R’ factor wellicht in toom kunnen houden en de gevreesde derde golf misschien maar een klein of zelfs geen golfje hoeft te worden.

GOEDE CIJFERS Goede cijfers dus. Maar bieden ze perspectief? Voorlopig nog te weinig. Op de dag dat ik dit schrijf verwachten we de aankondiging voor lichte versoepelingen: leerlingen van middelbare scholen en MBO’s mogen, zij het beperkt, weer naar school; jongeren boven de 18 mogen weer sporten. En ook de kappers gaan wellicht open. Het zijn lastige afwegingen die gemaakt moeten worden. Vooral nu vandaag weer een stijging in de besmettingscijfers te zien was. Wat zeker is, is dat het niet allemaal tegelijk kan. We kunnen niet én allemaal weer naar school of universiteit gaan, sporten, de winkels en horeca heropenen en de avondklok afschaffen. 

HOE NU VERDER? De roep om perspectief is inmiddels luid en wordt steeds luider, vanuit allerlei kanten en niet alleen maar vanuit de virusontkenners. Vorig jaar maart dachten we nog dat alles in drie weken wel voorbij zou zijn. Dat is pijnlijk gelogenstraft. Maar nu we bijna een jaar verder zijn is het wellicht tijd voor een andere benadering. Zondag in Buitenhof bogen onder andere de ‘Denker de Vaderlands’, Daan Rovers, Kees Bos (Hoogleraar sociale psychologie) en Michel Dückers (Bijzonder hoogleraar Crises, Veiligheid en Gezondheid)zich over de vraag: ‘Hoe nu verder?’. 

PASKLAAR ANTWOORD Natuurlijk kwam er geen pasklaar antwoord. Maar wel waren ze het erover eens dat het tijd was voor een andere invalshoek. Covid-19 en de maatregelen maken voorlopig nog wel deel uit van onze samenleving. Dan werkt ‘de eindstreep steeds 5 km verder leggen’ niet meer. Er is iets anders nodig om mensen weer het gevoel te geven dat ze het ergens voor doen. Dus moet je tegengeluiden serieus nemen en ruimte maken voor een ‘gedachtenexperiment’: wat als het niet lukt? Geen eenvoudig experiment, denk ik zo. 

AFSCHEIDSTOURNEE Vrijdag deden we als college een fietsestafette met wethouder Marian van der Weele. Haar afscheidstournee voor ze over ongeveer twee weken naar Waterland vertrekt. Fietsen in de zon met goede gesprekken en veel gelach maakte het tot een mooi slotakkoord van haar bestuurlijke loopbaan in Ouder-Amstel (sinds 2010). Deze week is het voorjaarsvakantie en ga ik genieten van een paar dagen in een andere omgeving. Fietsen, wandelen en nadenken over die andere invalshoeken. Want we snakken allemaal naar perspectief.

Joyce Langenacker

advertentie
advertentie