Afbeelding
pr Gemeente Ouder-Amstel

Burgemeester Langenacker over De ‘Stille’ week

31 maart 2021 om 11:00 Corona

OUDER-AMSTEL Burgemeester Joyce Langenacker bericht over de stand van zaken tijdens deze coronaperiode.

Pasen is meer dan eieren zoeken en een overheerlijke paasbrunch met de familie. Niks mis mee natuurlijk. Ik geniet er zelf ook zeker van, maar tegelijkertijd realiseerde ik me dat ik weet waar Pasen voor staat maar mijn kennis over de lijdensweg van Jezus toch wat opfrissing verdiende. Zo leerde ik, na het notoire rondje google, dat deze week voor Pasen de ‘Stille Week’ wordt genoemd. En die week is voor de tweede keer op rij een stuk stiller dan andere jaren. Want normaal gesproken wordt deze week opgeluisterd met allerlei uitvoeringen van de Mattheüs Passion van Bach.

Dat gaat dit jaar niet gebeuren en de liefhebbers van Bach’s meesterwerk moeten het doen met een uitvoering op radio, CD, of televisie. Ook onze eigen ‘Passion’ moest opnieuw een jaar uitgesteld worden. En terwijl ik me verder verdiep in waar de Stille Week nu eigenlijk voor staat, het herdenken van het lijden van Christus voor en tijdens zijn kruisiging, hoor ik ‘ping’, de aankondiging van een berichtje: ‘Bibian Mentel (48) overleden.’ Een groot kampioene, maar vooral een inspiratiebron door haar enorme veerkracht, optimisme en levenslust. De Stille Week is ineens nog wat stiller geworden.

Bibian Mentel is een groot kampioene, maar vooral een inspiratiebron door haar enorme veerkracht, optimisme en levenslust. De Stille Week is ineens nog wat stiller geworden.

STREEPJE LICHT Witte Donderdag, Goede Vrijdag, Stille Zaterdag en Pasen. Een lijdensweg voor Jezus zelf, maar met opvallend genoeg een vrij goede uitkomst voor zijn volgelingen. Of het nu om het laatste avondmaal gaat van Witte Donderdag waar hij beloofde zijn discipelen niet in de steek te laten of Pasen waar zijn wederopstanding symbool staat voor de vergevingsgezindheid van God. Er schemert altijd een streepje licht door het donker. Er is altijd hoop, een nieuwe uitdaging, een nieuwe kans. En ik denk even aan Bibian Mentel. Ook zij zag altijd weer een streepje licht in het donker.

OMMETJES En ik denk aan de vrolijke voetbalfans bij de wedstrijd tegen Letland. Ik denk aan de vele ommetjes die ik al heb gelopen. Ommetjes die niet gewandeld zouden zijn, gesprekken die niet gevoerd zouden zijn zonder de Coronapandemie, maar wel mooie inzichten opleveren. Streepjes licht op een moment dat het er in Nederland letterlijke en figuurlijk zwart ziet door het hoge aantal besmettingen. Ik denk aan de afgelopen zaterdag, opruimen met de zwerfafvalploeg. Het was koud, maar er werd naar hartenlust geprikt en geraapt, uiteraard altijd op 1,5 meter. In tweetallen verzamelden we in een ochtend heel wat zakken. Onze reinigingsdienst haalde die vervolgens op. Rotzooi opgeruimd en leuke gesprekken gevoerd. Een goed begin van de zaterdag.

HERINNERINGEN Ook het paasweekend is waarschijnlijk koud maar dat zal de kinderen niet deren bij hun jacht op eieren. En ze smelten dan in ieder geval niet. Ik denk terug aan hoe onze drie dochters, toen ze nog klein waren, ook fanatiek huis en tuin afzochten in de strijd om de meeste eieren. De eitjes werden meestal snel gevonden en opgegeten maar het is nog altijd een mooie en warme herinnering. En ik hoor de woorden van Bibian Mentel tijdens haar laatste interview: ‘Verzamel herinneringen in plaats van af te gaan op bezittingen.’ Zo waar.

Fijne Pasen allemaal.

Joyce Langenacker

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie