Afbeelding
PublicDomainPictures (pixabay)

'Weekendweer ideaal voor Nationale Bijentelling'

Dieren

REGIO De weersomstandigheden dit weekend zijn ideaal voor de Nationale Bijentelling, die zaterdag en zondag wordt gehouden. Dat zegt insectenexpert Vincent Kalkman van Naturalis.

De eerste helft van de lente verliep zonnig, droog en warm. "Daardoor zie je het hele voorjaar al heel veel activiteit in de tuin. Een sterke zonnigheid is bepalend voor bijen, ze worden dan actief en kunnen zich goed opwarmen, wat goed is voor de verspreiding van het stuifmeel. Dit weekend wordt het niet superwarm, maar wel zonnig. We hopen dus veel bijen te kunnen tellen", laat Kalkman weten.

Deelnemers aan de derde jaarlijkse bijentelling gaan dit weekend een halfuur lang de bijen in hun eigen tuin tellen en geven het resultaat door via de website nationalebijentelling.nl. Op die site staan een telformulier en een bijengids om twintig soorten te kunnen herkennen. Kalkman verwacht dat er veel mensen meedoen: niet alleen vanwege het mooie weer, maar ook omdat iedereen vanwege de coronamaatregelen gebonden is aan huis en tuin.

KOUD Vorig jaar werden 54.000 bijen geteld. Omdat het toen tijdens het weekend van de bijentelling koud was en er natte sneeuw viel, werd de telperiode verlengd met vijf dagen. Vanwege het koude weer werden er wel veel hommels geteld: zij hebben een warmer vachtje en kunnen door een trucje zichzelf warm maken, aldus Kalkman.

De bijentelling is in het leven geroepen omdat ruim de helft van de bijna 360 bijensoorten in Nederland, erg belangrijk voor de bestuiving van (eetbare) gewassen, wordt bedreigd. Onderzoekers gebruiken de resultaten van de telling om te zien waar de verschillende bijensoorten voorkomen in Nederland en of die aantallen toe- of afnemen.

Weeronline meldt dat het zaterdag een mix wordt van zon en wolkenvelden bij een temperatuur van 17 tot 22 graden. Aan de noordkust wordt het 13 tot 15 graden. Als zondag de zon schijnt kan het wat warmer worden, maar bij veel wolken blijft het koeler. Zowel zaterdag als zondag bestaat er vooral in het zuiden een kleine kans dat het gaat regenen.

advertentie
advertentie