De koolmees.
De koolmees. Pixabay/Capri23

Nationale Tuinvogeltelling

28 januari 2022 om 10:00 Dieren

OUDER-AMSTEL Vogelbescherming Nederland en Sovon Vogelonderzoek Nederland roepen vogelliefhebbers op om mee te doen aan de Nationale Tuinvogeltelling die van vrijdag 28 tot en met zondag 30 januari wordt gehouden. 

De Nationale Tuinvogeltelling levert een momentopname van de aantallen vogels die in Nederlandse tuinen aanwezig zijn. Het resultaat wordt gecombineerd met andere tellingen. Zo kunnen de onderzoekers zien hoe de vogels in de winter de tuinen in Nederland gebruiken. Met die informatie kunnen vogels beter geholpen en beschermd worden. De tuinvogeltelling is het grootste citizen science project van Nederland. De Nationale Tuinvogeltelling wordt sinds 2001 georganiseerd door Vogelbescherming Nederland en Sovon Vogelonderzoek Nederland. 

MEEDOEN? Meedoen aan de vogeltelling is eenvoudig. Tel op vrijdag 28, zaterdag 29 of zondag 30 januari één keer een half uur de vogels in de tuin of op het balkon. Overvliegende vogels tellen niet mee. Noteer alle waarnemingen van een soort, maar tel deze waarnemingen niet bij elkaar op, want dan zou dezelfde vogel dubbel geteld kunnen worden. Geef alleen het hoogste aantal door van een soort die tegelijk wordt gezien. Dus wie in het tel-halfuur 3 koolmezen tegelijk ziet en even later 5 koolmezen, geeft door: 5 koolmezen.

Het resultaat van de telling kan op vrijdag 28, zaterdag 29 of zondag 30 januari worden doorgegeven via de web-app mijntuinvogeltelling.nl. Het telformulier staat dan klaar. De telling dient uiterlijk maandagochtend 31 januari vóór 12 uur ingevuld te zijn. 

Tip: zitten er veel vogels tegelijk op de voederplank of silo? Maak daar dan een foto van en controleer na het half uurtje tellen rustig hoeveel vogels dat waren.

advertentie
advertentie