Een vervoersverbod heeft betrekking op alle vogels en broed- en consumptie-eieren vanaf een locatie met vogels.
Een vervoersverbod heeft betrekking op alle vogels en broed- en consumptie-eieren vanaf een locatie met vogels. Archief

Ook in Ouderkerk vervoersverbod vogels in verband met vogelgriep in regio

27 december 2022 om 13:15 Dieren

OUDER-AMSTEL Bij een hobbyhouderij met sierwatervogels in Mijdrecht is vogelgriep vastgesteld. Om verspreiding van het virus te voorkomen zijn De vogels op deze locatie geruimd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Binnen de 1 en 3 kilometerzone rond het besmette bedrijf liggen geen andere pluimveebedrijven. In een gebied van 10 kilometer rond het bedrijf geldt per direct een vervoersverbod. Ouderkerk aan de Amstel ligt binnen dit 10 kilometergebied.

Een vervoersverbod heeft betrekking op alle vogels en broed- en consumptie-eieren vanaf een locatie met vogels. Ook geldt het verbod voor mest van vogels en gebruikt strooisel, en voor andere dieren en dierlijke producten afkomstig van bedrijven met gevogelte.

REGELS VOOR JACHT Daarnaast gelden regels voor de jacht in de 10 kilometerzone. Zo is het in dit gebied onder andere verboden te jagen op eenden of te jagen in gebieden waar dat watervogels kan verstoren. Waar dit precies is, is te zien op de dierziektenviewer van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

DIERENAMBULANCE WAARSCHUWEN Wie in het wild zieke vogels ziet, wordt opgeroepen deze niet aan te raken en te bellen met de Dierenambulance Amsterdam via 020 626 2121 (24/7 bereikbaar). Daarbij moet duidelijk aangeven worden wat de situatie is en waar het dier of de dieren liggen. Dieren met verdenking van vogelgriep haalt de dierenambulance met een aparte auto op. Het kan gaan om eenden, ganzen, zwanen, roofvogels, kauwen, kraaien en meeuwen.

VOGELGRIEP Vogelgriep is een besmettelijke ziekte die bij pluimvee (zoals kippen of kalkoenen) en andere vogelsoorten (zoals meeuwen en zwanen) voorkomt. Het betreft een verzamelnaam voor een ziektebeeld dat veel verschillende griepvirussen veroorzaakt. In zeldzame gevallen kunnen sommige virustypen overgaan van dier naar mens. Dit gebeurt alleen bij direct en intensief contact tussen besmette vogels en mensen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie