Voor het waterrijke Amsterdamse Bos geldt het advies om honden aangelijnd te houden om te voorkomen dat zij met dodelijke vogels in contact komen.
Voor het waterrijke Amsterdamse Bos geldt het advies om honden aangelijnd te houden om te voorkomen dat zij met dodelijke vogels in contact komen. Pixabay
Uit de regio

Advies om hond aan te lijnen in Amsterdamse Bos vanwege vogelgriep in regio

4 januari 2023 om 12:52 Dieren

AMSTELVEEN In verband met de eerdere ontdekking van vogelgriep bij een hobbyhouderij met sierwatervogels in Mijdrecht, zijn in de omliggende regio diverse voorzorgsmaatregelen van kracht. Zo geldt er in een gebied van 10 kilometer rond de hobbyhouderij, waar ook Amstelveen in ligt, een vervoersverbod. Voor het waterrijke Amsterdamse Bos geldt het advies om honden aangelijnd te houden om te voorkomen dat zij met dodelijke vogels in contact komen. Honden kunnen gevoelig zijn voor het vogelgriepvirus wanneer ze in aanraking komen met een besmette dode vogel.

De ontdekking van het vogelgriepvirus vond eind december plaats en daarna werd direct een vervoersverbod ingesteld. Om verspreiding van het virus tegen te gaan, zijn de vogels op de locatie in Mijdrecht geruimd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Vogelgriep is een besmettelijke ziekte die vooral gevaarlijk is voor vogels. Mensen krijgen zelden vogelgriep, maar honden of katten kunnen er wel ziek van worden. Besmetting met vogelgriep gebeurt door direct contact met besmette vogels, door het virus in te ademen of door het binnenkrijgen van vogelpoep. Honden en katten kunnen gevoelig zijn voor het vogelgriepvirus wanneer ze in aanraking komen met een besmette dode vogel, bijvoorbeeld door deze vast te pakken of op te eten. Het is daarom volgens de gemeente en het bosbeheer beter risico’s te vermijden en uw hond aangelijnd te houden in een waterrijk gebied zoals het Amsterdamse Bos, waar mogelijk dode vogels zouden kunnen liggen.

Symptomen van vogelgriep bij vogels zijn: problemen met de ademhaling, draaien of rillen met de kop, sloomheid en niet goed kunnen staan, zwemmen of vliegen. De ogen van de zieke vogels hebben een blauwgrijze waas of zijn ontstoken. De vogels gapen heel veel en krabben.

NIET AANRAKEN Iedereen wordt aangeraden om zieke of dode dieren nooit aan te raken of en ze ook niet zelf te vervoeren. Wie in het bos mogelijk besmette vogels aantreft, wordt opgeroepen om de Boswachterij te bellen via 06-2908.1628. Het verzoek is ook om de Boswachterij te bellen als een huisdier ziek is geworden na contact met een zieke vogel in het bos. Een andere oproep is om watervogels niet te vorren. Door watervogels zoals eenden en ganzen te voeren, komen ze dicht bij elkaar. Daardoor kunnen ze elkaar besmetten.

Wie elders in Amstelveen zieke vogels ziet, wordt door de gemeente opgeroepen om de Dierenambulance te bellen via 06 - 20 63 47 34. Geef daarbij duidelijk aan wat de situatie is en waar het dier of de dieren liggen. Dieren met verdenking van vogelgriep haalt de dierenambulance met een aparte auto op. Het kan gaan om eenden, ganzen, zwanen, roofvogels, kauwen, kraaien en meeuwen.

Vogelgriep is een besmettelijke ziekte die bij pluimvee (zoals kippen of kalkoenen) en andere vogelsoorten (zoals meeuwen en zwanen) voorkomt. Vogelgriep is de verzamelnaam voor een ziektebeeld dat veel verschillende griepvirussen veroorzaakt. In zeldzame gevallen kunnen sommige virustypen overgaan van dier naar mens. Dit gebeurt alleen bij direct en intensief contact tussen besmette vogels en mensen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie