Koeien (niet de koeien van de melkveehouder in Ouderkerk).
Koeien (niet de koeien van de melkveehouder in Ouderkerk). CallyL/Pixabay (Archief)

Blauwtong: ‘In de polders rond Ouderkerk voltrekt zich een ramp’

16 oktober 2023 om 14:55 Dieren

OUDERKERK Het blauwtong virus maakt ook in Ouderkerk en omgeving schapen en koeien ernstig ziek. Blauwtongvirus wordt over gedragen door knutten, een specifiek mugje dat normaal gesproken alleen voorkomt in het middellandse zeegebied, maar een paar weken geleden ook in Nederland is opgedoken. Met alle gevolgen van dien. 

“Vooral schapen worden erg ziek, inmiddels is de helft van de schapen besmet en ernstig ziek, en een groot deel van die dieren is al dood gegaan. Ook koeien hebben last van dit virus, dit uit zich door een opgezette neus en slijmvliezen, zere poten en spenen, en (hoge) koorts, met als gevolg trage en zieke dieren. Er is geen medicijn tegen, maar met koortsremmers en pijnstillers zijn de symptomen te verzachten, verder moeten de dieren gewoon uitzieken”, zo vertelt melkveehouder Peter Roos die een boerderij heeft in de Rondehoep.

“De melk van besmette en behandelde dieren wordt niet geleverd, er is dus geen gevaar voor de volksgezondheid, want gelukkig is blauwtong niet overdraagbaar en gevaarlijk voor mensen. Het is te hopen dat er op termijn wel een preventieve enting beschikbaar komt. Want blauwtong is een heel ernstige ziekte. Ook de dieren van hobby veehouders en kinderboerderijen worden hierdoor getroffen”, aldus de melkveehouder.

De boeren in Amstelland zijn enorm aangedaan door de heftigheid van deze uitbraak bij hun dieren. “We hopen dat de situatie snel stabiliseert en verbeterd.”  

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie