
Landbouwminister wil snel ‘veilig en werkzaam vaccin’ blauwtong voor nieuw knuttenseizoen
16 november 2023 om 12:54 DierenOUDERKERK Landbouwminister Piet Adema wil dat er zo snel mogelijk, maar in ieder geval voor het nieuwe knuttenseizoen medio 2024 volgend jaar, een “veilig en werkzaam vaccin” tegen blauwtong beschikbaar is. De knut draagt het blauwtongvirus over. De demissionaire minister heeft 120.000 euro beschikbaar gesteld aan de Wageningen Bioveterinary Research (WBVR), zodat het een model kan maken waar farmaceuten hun vaccin kunnen testen, schrijft Adema aan de Tweede Kamer.
VERSNELDE PROCEDURE
Als er een ‘kandidaat-vaccin’ is, wil Adema die de beoordelings- en toelatingsprocedure versneld laten doorlopen. Maar ook met een versnelde beoordeling moet rekening worden gehouden dat een vaccin pas na minstens zes maanden beschikbaar komt, waarschuwt de minister. Een normale procedure neemt volgens Adema anderhalf jaar in beslag.
Tot nu toe is op meer dan 5300 Nederlandse veebedrijven in Nederland blauwtong vastgesteld. Het virus treft vooral schapen, die een besmetting vaak niet overleven. In de afgelopen periode is ruim 5 procent van de schapenpopulatie doodgegaan, schrijft Adema. Ook ziet het ministerie sterfte bij runderen en “andere diersoorten zoals geiten.” Er is nog geen geschikt en toegelaten vaccin in Nederland en de Europese Unie.
Inmiddels kampen ruim 5500 veebedrijven met een blauwtongbesmetting, schrijft Adema. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) meldde maandag nog dat op meer dan 5300 veebedrijven blauwtong is vastgesteld. “Het aantal besmettingen neemt helaas nog altijd toe”, schrijft Adema aan de Kamer. “Al zien we de laatste dagen dat het aantal meldingen afneemt. De hoop en verwachting is dat deze daling de komende periode verder zal doorzetten.”
ZIEKE DIEREN
Ook in Ouderkerk en omgeving zijn er veel gevallen van zieke schapen en runderen. Op 15 november publiceerde het NVWA de meest recente cijfers van het aantal positieve gevallen per woonplaats. Het NVWA maakt onderscheid tussen klinisch positief en pcr getest. Bij klinisch positief zijn de besmettingen geconstateerd op basis van kenmerkende symptomen, zonder dat dit verder onderzocht is in een laboratorium. PCR-positief betekent dat de gevallen daadwerkelijk door bloedonderzoek zijn bevestigd. In Ouderkerk waren er recent zeven pcr bevestigde gevallen en twee klinisch positieve gevallen.
RAMP
“In de polders rondom Ouderkerk voltrekt zich een ramp”, zo liet melkveehouder Peter Roos uit de Rondehoep vorige maand nog weten aan deze krant. “Vooral schapen worden erg ziek, inmiddels is de helft van de schapen besmet en ernstig ziek, en een groot deel van die dieren is al dood gegaan. Ook koeien hebben last van dit virus, dit uit zich door een opgezette neus en slijmvliezen, zere poten en spenen, en (hoge) koorts, met als gevolg trage en zieke dieren. Er is geen medicijn tegen, maar met koortsremmers en pijnstillers zijn de symptomen te verzachten, verder moeten de dieren gewoon uitzieken.”
Er geldt een meldplicht voor blauwtong. Veehouders of dierenartsen dienen het te melden als ze vermoeden dat hun dieren mogelijk blauwtong hebben. Meer informatie over blauwtong is te vinden op nvwa.nl/onderwerpen/blauwtong.