In de vorm van marktkramen kunnen inwoners in gesprek met politici kunnen gaan.
In de vorm van marktkramen kunnen inwoners in gesprek met politici kunnen gaan. Gemeente Amsterdam

Amsterdam organiseert in ‘tafeltjesbijeenkomst’ over windturbines met 80 deelnemers

27 maart 2023 om 10:15 Duurzaamheid

AMSTERDAM Dinsdagavond 28 maart is de eerste Amsterdamse tafeltjesavond. De vorm: marktkramen waarlangs politici en inwoners kunnen lopen en met elkaar in gesprek kunnen gaan.

Het onderwerp windturbines staat al drie jaar op de agenda, maar vanuit de inwoners wordt de communicatie als eenrichtingsverkeer ervaren en de dialoog zit muurvast. De “tafeltjesavond” is een idee van raadsleden en inwoners. 

Vanuit de Amsterdamse fracties zullen raadsleden aanwezig zijn. Daarnaast schreven meer dan 75 mensen zich in op het programma. In de eerste plaats zijn dat bezoekers, raadsleden van stadsdelen en van buurgemeenten, en inwoners. Daarnaast zijn er 18 inhoudelijke tafels. Vanuit de wetenschap is er dr.ir. Jan de Laat, klinisch fysicus en audioloog aan UMC Leiden. Hij beantwoordt vanaf zijn tafel als onafhankelijk expert vragen over de risico’s van windturbines voor de gezondheid. 

Joost de Groot gaat in op het beleid van de gemeente door de ogen van inwoners. Hannah Belliot en radiomaker Iwan Leeuwin uit Zuidoost stellen aan hun tafel de vraag hoe klimaatrechtvaardigheid er uit ziet binnen de stadsgrenzen. Ir. Naut Kusters stelt de vraag hoe we aan onze klimaatdoelen voldoen en tegelijkertijd draagvlak houden. Hij gaat in op de maatschappelijke keuzes die we hebben op basis van een recent uitgekomen CE Delft onderzoek. CE Delft is een onafhankelijke denktank. Een tafel met een grote kaart van Amsterdam én de omgeving, want die ontbreekt vaak, nodigt uit tot het gesprek over de Randvoorwaarden voor natuur, landschap en leefomgeving. 

Als de plannen doorgaan hebben die impact op de natuurgebieden en woonwijken van de stadsdelen Zuidoost, Oost en Noord, maar ook van de buurgemeenten die daaraan grenzen. De Ronde Venen, Stichtse Vecht, Ouder-Amstel, Zaanstad, Oostzaan, Landsmeer, en Diemen. Zowel vanuit die stadsdelen als vanuit de buurgemeenten schreven zich dan ook nogal wat raadsleden in, want het concrete gesprek moet nog plaatsvinden. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie