De Klimaat Club werd door burgemeester Joyce Langenacker in het zonnetje gezet.
De Klimaat Club werd door burgemeester Joyce Langenacker in het zonnetje gezet. Gemeente Ouder-Amstel

Burgemeester zet De Klimaat Club in het zonnetje

1 juni 2023 om 07:30 Duurzaamheid

OUDER-AMSTEL Afgelopen dinsdag 30 mei 2023 kwamen Kobus, Kees, Tobias en Jack naar het gemeentehuis voor een meet and greet met de burgemeester. Zij kregen deze uitnodiging omdat zij hun eigen Klimaat Club hebben opgericht met als doel een mooi en schoon Ouderkerk aan de Amstel. De gemeente vond dit zo’n mooi initiatief dat de jongens in het zonnetje werden gezet door burgemeester Joyce Langenacker en wethouder duurzaamheid Dirk de Jager. Ze kregen veiligheidshesjes, handige grijpertjes en vuilniszakken om zo hun zwerfafval opruimacties goed en vooral veilig te kunnen blijven voortzetten.

INITIATIEF

Kobus, Kees, Tobias en Jack konden het niet langer aanzien dat er zoveel zwerfafval lag rondom de brug van Ouderkerk. Samen zetten zij de ‘Klimaat Club’ op. Tijdens de Nationale Opschoondag gingen ze op pad. De jongens haalden vier grote vuilniszakken afval uit de berm, langs het fietspad van de brug, de Amsteldijk en in het dorp rond het gemeentehuis. Met deze actie haalden de jongens zelfs de voorpagina van deze krant. Daarin deden ze ook meteen een oproep aan alle Ouderkerkers om voortaan al hun eigen afval op te ruimen.

De gemeente stelt dat de wereld er zoveel beter uit zou zien als er meer jongens als Kobus, Kees, Tobias en Jack zouden zijn. Als ware ‘zwerfafval ambassadeurs’ zijn ze een groot voorbeeld, niet alleen voor hun eigen leeftijdgenoten, maar voor iedereen die in onze gemeente woont (en daarbuiten). Eigenlijk willen ze dat iedereen hun eigen afval opruimt zodat het niet nodig is om zwerfvuil te rapen.“Het is mooi om te zien dat deze jongens dit initiatief zijn gestart en ook veel anderen kinderen inspireren. We vinden het als gemeente heel goed en willen ook zeker kijken waar we de Klimaat Club bij kunnen ondersteunen”, aldus burgemeester Joyce Langenacker.

MEER DOEN VOOR HET KLIMAAT

Ook zaten ze vol goede ideeën voor de gemeente en scholen om nog meer te doen aan duurzaamheid. Zo willen ze onder andere graag meer en gescheiden prullenbakken op en rond de school voor restafval en papier, organiseren van een opruimwedstrijd, meer voorlichting over klimaat op school en in de herfst een plek maken voor egels van de gevallen bladeren. Wethouder Dirk de Jager is blij met Klimaat Club en hun ideeën. “Het is fantastisch en goed voorbeeld, en ze hebben goede ideeën voor de gemeente en school”. Hun enthousiasme is aanstekelijk, ook een heleboel klasgenootjes willen lid worden van de Klimaat Club. Ze hebben zelfs speciale klimaatshirts met hun naam.

Ook aan de slag om zwerfvuil op te ruimen? Kijk dan op ouder-amstel.nl. Hier kunnen inwoners ook materiaal aanvragen.  

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie