Het is stil in het Amstelbad. De baden zijn leeg en de boel wordt winterklaar gemaakt.
Het is stil in het Amstelbad. De baden zijn leeg en de boel wordt winterklaar gemaakt. Marion Kiewik

Amstelbad: nul op de meter

27 september 2023 om 07:30 Duurzaamheid

OUDERKERK De regen valt gestaag uit de hemel; het Amstelbad ligt er verlaten bij. Het openluchtbad sloot op 15 september. Dat wil niet zeggen dat er niets gebeurt. Op deze natte donderdag zijn zwemcoördinator Mya Verkerk, zwembadmanager Bart Keijzer, vrijwilliger onderhoud Jan Boom en bestuurslid Robbert Eysink Smeets aan de slag om de boel op te ruimen en winterklaar te maken. Tegelijkertijd heeft het bestuur alweer plannen voor het volgende seizoen.

GAS

Eysink Smeets, penningmeester, vertelt over de grote stappen die het afgelopen jaar zijn gezet om het bad te verduurzamen: “Vanaf de opening op 29 april hebben we nul komma nul gas verbruikt voor het zwembadwater! Het enige wat aan gas is verbruikt, was voor de frituur van Jasper’s Place.” Dat is te danken aan de 54 sun discs die sinds afgelopen winter op de daken liggen. De nieuwe afdekking van de baden heeft ook bijgedragen aan dit succes.

WARM

“Voorheen was de temperatuur van het water zo rond de 21 graden. Deze zomer hadden we het continu op 24 graden - of zelfs warmer als het langer mooi weer was. De mensen vonden het heerlijk. En als het water té warm werd, lieten we ‘s nachts de afdekking van de baden open. Dan raak je 2 graden kwijt. Met de afdekking erop verliezen we nog maar een halve graad.”

VERVOLG

Nu daarmee ervaring is opgedaan, wordt het tijd voor de volgende fase in de verduurzaming. Komende winter wordt de ketel, een energievretend bakbeest, vervangen door een veel kleinere en zuiniger ketel. “Wat ook nog op ons programma staat: de vervanging van de tanks met chloor- en zwavel; dat spul is voor de behandeling van het badwater. De tanks moeten aan nieuwe regelgeving voldoen.”

STEUN

De verduurzaming dankt het Amstelbad aan de lening van de gemeente. “Die kunnen we versneld aflossen. We hadden dit jaar 42.500 bezoekers.” Allerlei andere voorzieningen worden mogelijk gemaakt dankzij onder andere sponsors en Rabo Club Support. “De mensen kunnen ons ook steunen door een abonnement te kopen, een donatie te doen of aan te sluiten bij de Club van 50. Alle beetjes helpen.” 

VRIJWILLIGERS

“We danken ook veel aan de vrijwilligers natuurlijk - we hebben er rond de honderdzestig. Denk aan de kassamedewerkers. Of de onderhoudsploeg; die werkt op woensdag. Als je het leuk vindt om te schilderen, timmeren, groen te onderhouden… Of het nou een keer per week is of een keer per maand, maakt niet uit. Alle disciplines zijn welkom!” Kijk maar eens op amstelbad.nl.

BEWEGEN

Wat zijn die andere voorzieningen? “Het speelkasteel is aan vervanging toe; we kijken of we een nieuwe voor elkaar kunnen krijgen op de plek van de midgetgolf (het wordt te duur om die te herstellen). En daarnaast komt, als het allemaal gaat lukken volgend jaar, een ‘air mountain’: een springkussen gevuld met lucht van anderhalve meter hoog en een oppervlakte van 12 bij 7 meter. Want naast het zwemmen willen kinderen ook bewegen.”

VOORJAAR

En dat kan volop, want er waren al tafeltennistafels, velden voor balsporten, een trampoline, zand en water voor de kleintjes... We kunnen gewoon niet wachten tot het weer voorjaar wordt.

Marion Kiewik

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie