Gemeentehuis Ouder-Amstel
Gemeentehuis Ouder-Amstel Chris van der Linden | Archief

PvdA: Ook werknemers die opdrachten voor Ouder-Amstel uitvoeren, verdienen een eerlijk minimumloon

Economie

OUDER-AMSTEL Het water staat steeds meer mensen aan de lippen nu de energierekening een alsmaar groter deel van het inkomen opslurpt, de prijzen in de supermarkt de pan uitrijzen en reizen naar het werk ook steeds duurder wordt. “Als we nu niks doen krijgen sommige mensen deze winter een hele dure rekening gepresenteerd”, aldus PvdA Ouder-Amstel.

Voor de PvdA Ouder-Amstel is het de hoogste tijd dat het college in actie komt tegen de stijgende prijzen. “Zonder hogere lonen komen mensen in de knel. Als gemeente moeten we het goede voorbeeld geven. Ook werknemers die opdrachten voor onze gemeente uitvoeren moeten een fatsoenlijk minimumloon krijgen, van minstens 14 euro per uur,” zegt fractievoorzitter van de PvdA, Jan Alberts. “De thuishulpen of vuilnisophalers, die voor ons allemaal werken, verdienen het om goed rond te komen.”

Al eerder werd in de CAO Gemeenten afgesproken dat werknemers in dienst van de gemeente minstens 14 euro moeten krijgen. Daarom heeft de PvdA Ouder-Amstel een motie ingediend om dit bij toekomstige aanbestedingen ook gelijk te trekken voor werknemers die klussen op freelance of uitzendbasis in opdracht voor de gemeente doen. 

De aanleiding hiervoor is de Europese wet voor eerlijke minimumlonen, die op 14 september is aangenomen in Brussel. Daarin is een Europese norm voor een fatsoenlijk minimumloon afgesproken, die voor Nederland neerkomt op ten minste 14 euro per uur.

Europarlementariër voor de PvdA Agnes Jongerius was hoofdonderhandelaar op deze Europese wet: “Natuurlijk moet het kabinet gewoon het minimumloon nu verder te verhogen, maar lokale overheden kunnen via hun aanbestedingen al een enorme steen bijdragen om werknemers uit de armoede te houden. Bijvoorbeeld door eerlijke betaling als voorwaarde te stellen.”Na het indienen van de motie ‘eerlijk minimumloon in de gemeente Ouder-Amstel’ liet het college B&W bij monde van de wethouder de Maa, weten dat zij het initiatief bijzonder waardeert. Daarnaast liet zij weten dat het minimumloon verwerkt is in de CAO van de gemeenten en dat zij niet in staat is het minimumloon van werknemers van opdrachtnemers te controleren.

advertentie
advertentie