
Door het dorp, voor het dorp
22 november 2019 om 15:13 EvenementenOUDER-AMSTEL Sinterklaas is net in het land, we zijn nog nauwelijks in kerststemming - toch kijken we al ‘n beetje uit naar Pasen. Want volgend jaar komt The Passion terug in Ouderkerk. Op 8 april 2020 kunnen we op ‘t Kampje getuige zijn van een hedendaagse versie van het lijdensverhaal van Jezus.
Marion Kiewik
Het wordt een muziekspektakel, maar er komt ook tekst
De Bijbel kennen ze op hun duimpje, dus om de woorden zitten ze niet gauw verlegen: het schrijversduo Benedikte Bos, dominee van de Amstelkerk, en Eugène Brussee, pastor van de St. Urbanuskerk. Eensgezind schrijven zij aan de verbindende teksten tussen de muziekstukken. De stukken die zijn geselecteerd door het muzikale team Laurens de Boer en Edwin Saan, met wie dit Weekblad afgelopen zomer sprak. Koor Elckerlyc zingt, DCF danst en vele anderen leveren een bijdrage. “Door het dorp voor het dorp,” vat Brussee samen.
Wat is de functie van de teksten?
“De muziek is leidend,” zegt Brussee, “dit is immers een initiatief van Elckerlyc. Maar de teksten zijn niet alleen maar ter opvulling. Nee, ze hebben ook een eigen rol: een verbinding leggen tussen het lijdensverhaal en het nú. Het gaat over thema’s die de mensen herkennen, waar ze ook vandaag tegenaan lopen, zoals verraad, eenzaamheid… en hoe je daar zelf in staat. Neem het nummer ‘Don’t put the blame on me’. Dat passen we toe op Pilatus, die zijn handen in onschuld wast.” Het duo filosofeert wat over dilemma’s waar we ons door de eeuwen heen voor gesteld zien, zoals: loop je mee met de massa en volg je een sterke leider of durf je eigen keuzes te maken en verantwoordelijkheid te nemen. Dat speelde destijds bij de intocht in Jeruzalem maar net zo goed vandaag, met politici, op sociale media. “We willen niet moraliseren, wél de mensen aan het denken zetten.”
Hoe loopt het creatieve proces?
Bos: “Ongeveer een half jaar geleden zijn we gestart, toen de liederen bekend waren. We werkten al langer samen op allerlei gebied, bijvoorbeeld de Bijbelcursus en het wekelijkse ochtendgebed. Maar nu hebben we voor het eerst echt samen zitten schrijven. Een interessant proces trouwens want je leert ook jezelf en elkaar beter kennen. We zijn allebei ‘dienaar des woords’, we hebben een grote woordenschat op dit gebied, en het is leuk om er samen uit te komen.” Brussee lacht: “De meeste moeite hebben we eigenlijk om het een beetje kort te houden. Eén stukje tekst moest zelfs staccato, want op muziek; dat was best een uitdaging.” Bos: “Veel schrappen dus. Zoals schrijvers zeggen: kill your darlings. Moeilijk is dat.”
Schiet het al op?
Op dit moment is het duo al behoorlijk ver gevorderd. Hun teksten zijn door het Passion-team goed ontvangen. Er moet zelfs nog wat bij… “Dan klopt de timing beter,” verduidelijkt Brussee. “De tekst moet natuurlijk wel in balans zijn met de muziek.” Bos: “Dus mogen we een paar ‘darlings’ weer wakker kussen!”
Zo’n productie kost ‘n paar centen. Is er al genoeg geld binnen?
Nee, dus. Rond de kerst komen er acties. En er kan straks worden gedoneerd in de beide kerken. “Als iedereen een steentje bijdraagt, dan wordt dit echt een evenement van het dorp.”