Afbeelding
Jan de Wit

Hoe vier je Woningsdag

23 april 2020 om 07:00 Evenementen

OUDER-AMSTEL Geen leuke optredens, geen vrijmarkt, geen gezellige terrassen; Koningsdag wordt dit jaar heel anders. 'Woningsdag' gaat het worden en de Koninklijke Bond van Oranjeverenigingen heeft er zin in. "Koningsdag staat in 2020 in het teken van saamhorigheid", zegt voorzitter Pieter Verhoeve. "Wij hebben onze leden opgeroepen om met veilige alternatieven te komen. Daar is volop gehoor aan gegeven."

Hoe ziet maandag 27 april er dan uit? De speciale dag wordt geopend om 6.19 uur (zonsopgang) met het hijsen van de vlag. "We roepen iedereen deze dag de vlag uit te steken. Voor de jarige koning en voor elkaar. Voor het zorgpersoneel, voor de onderwijzers, voor iedereen die zich inzet voor de samenleving." Om 9.45 is er klokgelui en om 10.00 uur klinkt de Nationale Aubade. Vanuit deuropeningen en balkons zingen of spelen mensen het Wilhelmus.

DIGITALE VRIJMARKT Op een normale Koningsdag ga je er dan op uit. Een terrasje pakken of naar de vrijmarkten waar meestal ook spelletjes en muziek te beleven is. Dat kan dit jaar niet. Voor spel en muziek moet je zelf zorgen (diverse radiostations draaien louter Nederlandse muziek), maar de vrijmarkt wordt dit jaar digitaal gehouden. Hoe dat precies in z'n werk gaat, is te lezen op oranjebond.nl.

SAAMHORIGHEIDSCONCERTEN "Onze ouderen kunnen onze verzorgingstehuizen niet in of uit. Met Ali B. en talloze
burgemeesters roepen we muzikanten en artiesten op om voor de ouderen in hun gemeenschap op te treden. Tussen 15.00 en 16.00 uur overal in Nederland.". Uiteraard met alle afstandsregels en niet zomaar met je gitaar naar een verzorgingshuis wandelen.

NATIONALE TOOST Het zingen voor saamhorigheid wordt om 16.00 uur afgesloten met de Nationale Toost
(nationaletoost.nl): een drankje op de gezondheid van iedereen. In huis, op de gang of overloop, op het balkon of dakterras, in je voor- of achtertuin, het maakt niet uit. Schenk in en hef het glas. Dit ook allemaal digitaal; op de site staat precies hoe het werkt.

TERUGBLIK Wie een filmpje van een toost maakt, meedoet met de digitale vrijmarkt of het huis oranje versiert, om de dag leuk te maken, viert Koningsdag op speciale wijze. Het Weekblad wil zo veel mogelijk verzamelen om er een mooie en unieke terugblik van te maken. En dan is het extra leuk om dat volgend jaar uit het archief te halen. 'Zo vierden we Koningsdag 2020. Stuur alle leuke dingen naar weekbladvoorouderamstel@bdu.nl of deel het op onze Facebookpagina.

Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie