Vrijheidsbrunch in de Amstelkerk.
Vrijheidsbrunch in de Amstelkerk. Joop Touw/ BDU

Ouderkerk viert Bevrijdingsdag

Evenementen

OUDERKERK Het bevrijdingsvuur is aangekomen in Ouderkerk. De Ouderkerkse hardlopersgroep La Rotonde arriveerde donderdagochtend om 10.15 uur met het vuur bij de Amstelkerk. De lopers hadden er toen een estafetteloop op zitten van 88 kilometer vanuit Wageningen waar ze de bevrijdingsvlam hadden opgehaald. Voor de kerk werd vervolgens het Ouderkerkse bevrijdingsvuur aangestoken door wethouder Barbara de Reijke. Dat ging niet helemaal vlekkeloos maar met een beetje hulp lukte het om het vuur te doen ontvlammen.

VRIJHEIDSBRUNCH Om de hardlopers te bedanken voor hun inspanningen had het plaatselijke 4 mei comité van Coherente een vrijheidsbrunch georganiseerd in de kerk. Ook andere inwoners van Ouder-Amstel waren hierbij welkom. In totaal zo’n 150 mensen, onder wie circa tien Oekraïners, zochten na het aansteken van de vlam een plekje aan een van de mooi gedekte tafels in de kerk.
In de consistoriekamer van de kerk was het die ochtend al vroeg een drukte van belang. De Ouderkerkse winkeliers leverden hun gesponsorde etenswaren af waarna vrijwilligers voorbereidingen konden gaan treffen voor de brunch. Behalve het dekken van de tafels smeerden de vrijwilligers, onder wie mensen van Coherente en Buurtdorp, talloze sandwiches en roerden de grote ketels met soep. Rianne en Tessa van Sibiz zorgden voor koffie en thee.

TOOST Na een welkomstwoord van Bakker Out bracht wethouder Barbara de Reijke een toost uit op 77 jaar vrijheid. Speciaal voor de gelegenheid werd het glas geheven met alcoholvrije bubbels. De wethouder bedankte de sporters uitvoerig voor hun inzet op de lange tocht vanuit Wageningen. De lopers wisselden elkaar op het traject regelmatig af. Er werden etappes gelopen van 5 tot wel 30 kilometer.

VRIJHEID Nadat iedereen voorzien was van een kop vrijheidssoep nam historica Jo Blom het woord. Op haar eigen enthousiaste wijze legde ze uit wat vrijheid betekent. Ze vertelde daarbij onder andere over de oorlog waar Ouderkerk rond 1400 mee te maken kreeg. Om haar verhaal te illustreren had ze een bijpassende hoed uit die tijd opgezet. Aan de hand van kaartjes met stellingen over vrijheid konden de aanwezigen vervolgens hierover met elkaar van gedachten wisselen. Dat leverde geanimeerde gesprekken op.

TOESPRAAK OEKRAÏENERS De feestelijke bijeenkomst werd afgesloten met een toespraak van de Oekraïners. Vanwege het taalprobleem werd de speech ter plekke vertaald naar het Engels en voorgelezen door Marian van het 4 mei comité. De felicitatie aan de Nederlanders en de wens om zelf ook ooit de bevrijding te kunnen gaan vieren, riep bij velen duidelijk emoties op. Een staande ovatie was het gevolg.

advertentie
advertentie