Afbeelding
Stichting Oud-Duivendrecht

Voor de 20e keer Open Monumentendag in Duivendrecht

15 augustus 2022 om 10:30 Evenementen

DUIVENDRECHT De 36e editie van de Open Monumentendag vindt plaats in het weekend van 10 en 11 september met als thema duurzaamheid. Ook in onze gemeente is door het lokale comité OMD Ouder-Amstel intensief gewerkt om rond dit nationale thema een interessant programma voor onze drie kernen samen te stellen.

MONUMENTEN De allereerste Open Monumentendag in Duivendrecht werd pas in 2003 mogelijk omdat in de zomer van dat jaar twee gespiegelde boerderijen - de Antoniushoeve uit 1889 en de Sophia’s hoeve (nu Wintershoven) uit 1883 - gelegen aan het eind van de Rijksstraatweg, de eerste Rijksmonumenten in het dorp werden. De Stichting Oud-Duivendrecht is 4 juni 1998 in het leven geroepen om het landschappelijk en historische karakter van Duivendrecht te bewaren. Gesteund door velen is het na een strijd van 5 jaar gelukt het verleden van Duivendrecht een toekomst te geven. In de loop der tijd zijn bovendien de beide Duivendrechtse kerkgebouwen en de pastorie, boerderij Mijn Genoegen, d’ Oude School en het Schoolmeesterhuis gemeentelijke monumenten geworden.

Het ene jaar doet het ene monument mee aan open monumentendag in Duivendrecht en een ander jaar stelt een andere eigenaar zijn pand open. Markante plekken in het dorp zonder echte monumentenstatus doen ook regelmatig mee om OMD mogelijk te maken. Tot nu toe lukte het aardig om aan te sluiten bij de landelijke thema’s. In het Dorpshuis zijn drukbezochte tentoonstellingen en interessante presentaties gehouden over het typisch Duivendrechtse dorpsverleden. En de openbare bibliotheek zorgde voor extra lectuur over het thema van dat jaar. In Duivendrecht ligt het accent op de zaterdag en in Ouderkerk op de zondag, mede omdat de beroemde  Portugees-Israëlitische begraafplaats in Ouderkerk aan de Amstel op zaterdag niet toegankelijk is.

PROGRAMMA Duurzaamheid 2022: Wat is er in Ouder-Amstel te beleven? Dat is tijdig zien op de raamposters, flyers, middels lokale nieuwsbrieven en de websites van lokale organisaties. Ook is het programma te vinden op de site van de landelijke OMD - organisatie en natuurlijk in het Weekblad voor Ouder-Amstel. 

Een tipje van de sluier. In Duivendrecht is het interieur van de Sint Urbanuskerk te bewonderen en in de bibliotheek is veel te lezen over duurzaamheid. De oudste huisjes van Duivendrecht tegenover Lotgenoten willen van het gas af…..maar hoe? Duurzaamheid speelt ook een rol bij de restauratie van het gebouw van d’ Oude School. De nieuwe eigenaren lichten hun verbouwingsplannen toe. En zowel op zaterdag- als op zondagmiddag zijn bezoekers welkom. 

OPENING Open Monumenten Dag 2022 wordt zaterdag 10 september vanaf 10.30 uur geopend met een bijzondere presentatie in het Dorpshuis. Vorig jaar hebben de inwoners van Duivendrecht en geïnteresseerden een keuze mogen maken voor een architectenbureau om het terrein Groot-Giessenhof - bekend als het bedrijf Audio Electronics Mattijsen aan de Rijksstraatweg 125 - van een bedrijventerrein om te vormen naar een woongebied. Heren5 architecten kwam als beste uit de bus. En nu komen de architecten in het Dorpshuis de voorgenomen plannen voor dit project laten zien. Architect Jeroen Atteveld geeft u een kijkje in de keuken in het Dorpshuis. En neemt u met beelden mee van Groot-Giessenhof naar Nieuw Groot-Giessenhof. Let op het Weekblad voor Ouder-Amstel en sites en posters voor het gehele programma in onze gemeente.

Ans Quirijnen, secretaris Stichting Oud-Duivendrecht

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie