Dominee Benedikte Bos en pastor Eugène Brussee tekenen voor de teksten van de Ouderkerkse Passion.
Dominee Benedikte Bos en pastor Eugène Brussee tekenen voor de teksten van de Ouderkerkse Passion. Marion Kiewik

Ouderkerkse Passion gaat ook over het nu: ‘er is zoveel gebeurd in de wereld om ons heen’

20 maart 2023 om 16:00 Evenementen

OUDERKERK “Laten we proosten op het leven…” De melancholieke stem van solist Danilo vult de Urbanuskerk. De band, geleid door Edwin Saan, ondersteunt hem en even later valt het dertigkoppige Elckerlyc-koor bij. Met weidse armgebaren smeedt dirigent Laurens de Boer er één muzikaal geheel van. Repetitie. Nog maar twee weken tot de Ouderkerkse Passion…

Door Marion Kiewik

ACTUEEL

Dominee Benedikte Bos van de Amstelkerk en pastor Eugène Brussee van de Urbanuskerk laten de muziek met zichtbaar genoegen op zich inwerken. Dit duo heeft de Passionteksten geschreven. Sinds 2020, het jaar waarin het evenement niet doorging wegens corona, is de wereld totaal veranderd. Zijn de teksten aangepast op de actualiteit? 

CRISES

“Uiteindelijk hebben we ze bijna helemaal herschreven,” zegt Bos opgewekt. “Het blijft natuurlijk het lijdensverhaal van Jezus, maar er is zoveel gebeurd in de wereld om ons heen. Corona, het toeslagenschandaal, Poetins inval in Oekraïne, de energiecrisis, stikstof, het Groningse gas… Als je de verbinding met het nu wilt leggen, móet je de teksten wel aanpassen.”

RADERTJE

Brussee illustreert dat met een voorbeeld: “Nadat hij Jezus heeft veroordeeld, wast Pilatus zijn handen in onschuld. Onze verteller zegt daar: Ik heb hier geen actieve herinnering aan. We noemen geen namen, hè.” Hij realiseert zich dat niet iedereen het lijdensverhaal kent: “Wie Jezus is, weten de mensen wel, maar wie bijvoorbeeld Pilatus is… Zoiets leggen wij uit in de tekst. Dat was een advies van de Passionwerkgroep en zo zijn we met elkaar tot dit alles gekomen. Wij tweeën zijn maar een radertje in het geheel.”

We spreken de mensen direct aan, zoals: hoe zou het voor jou als moeder zijn, wanneer je kind door de menigte wordt uitgekotst en ter dood wordt veroordeeld?

ZICHTBAAR

Bos en Brussee vullen elkaar aan: “We spreken de mensen direct aan, zoals: hoe zou het voor jou als moeder zijn, wanneer je kind door de menigte wordt uitgekotst en ter dood wordt veroordeeld? Armoede en schulden, verbroken relaties, geweld in het gezin - die dingen spelen ook in Ouderkerk. Achter de voordeur, dat roep je niet van de daken. Dat soort problemen proberen wij via de Passion voor iedereen zichtbaar te maken. Zo zie jij dat jij niet de enige bent die dit overkomt.”

VERBINDING

“Verteller Ron Blaauw laten we praten over brood en wijn.” De topkok vindt dan ook dat het een modern verhaal is geworden, zo vertelde hij toen hij werd geïnterviewd. Ook verteller Ingrid Jansen kan zichzelf herkennen in de teksten, als moeder van een zoontje. Meedoen aan het evenement biedt haar de kans om meer Ouderkerkers te leren kennen, zegt ze. Het verheugt de schrijvers dit te vernemen. Verbinding, dat is precies wat de Passion nastreeft. 

Prompt klinkt het warme geluid van solist Jenny van de Wateringen door de kerk: “De hemel duurt maar even…” Kippenvel. 

INFO

Op woensdag 5 april kan iedereen het eigentijdse passieverhaal meebeleven. Van 20.30 tot 21.30 uur op het Kampje. De toegang is gratis. Er zijn staanplaatsen voor het publiek, maar als staan bezwaarlijk is, reserveer dan voor 1 april een zitplaats via info@coherente.nl. De Passion wordt geproduceerd door vrijwilligers maar er zijn kosten voor beeld, geluid en podia. Donaties zijn nog steeds welkom; kijk op www.passionouderamstel.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie