De repetitie gaat beginnen. Vrnl: Venise Bruins, Laurens de Boer, Edwin Saan, koor Elckerlyc
De repetitie gaat beginnen. Vrnl: Venise Bruins, Laurens de Boer, Edwin Saan, koor Elckerlyc Marion Kiewik

Aftellen naar The Passion: ‘van plan om er een feest van te maken!’

29 maart 2023 om 07:00 Evenementen

OUDERKERK En alweer offeren zo’n veertig man (m/v) hun vrije zaterdagmiddag voor de goede zaak. De Passion komt nu wel heel dichtbij. Koor Elckerlyc staat te zingen, Laurens de Boer dirigeert hen, Edwin Saan begeleidt ze op piano. En Venise Bruins start een filmpje in. Vertellers Ron Blaauw en Ingrid Jansen sluiten ook aan in het houten gebouwtje achter de Urbanuskerk. Saan: “Al die mensen, ze vinden het een eer om een bijdrage aan dit evenement te leveren!”

Door Marion Kiewik

ELCKERLYC

“Noenoenoenoe…” De koorleden warmen hun stembanden op. De Boer slaat de maat. Het repertoire zit er al goed in. Tenslotte waren ze er drie jaar geleden eigenlijk al klaar voor. “Sindsdien doen we er iedere repetitie tussendoor wel iets aan.” zegt de voorzitter van het koor, Marcel van der Velde. Elckerlyc zingt gewoonlijk eens per maand op zondag in de Urbanuskerk. 

POWER 

Naast de solisten Jenny en Danilo, zingt Van der Velde zelf ook een solo: “Alles is nu.” De timing luistert nauw. De Boer, Saan en Bruins tikken geconcentreerd de maat mee. Choreografe Bruins is gespitst op houding en uitstraling van de koorleden. “Ze legt accenten daar waar wij die niet zo hadden gezien,” ziet Saan. Van der Velde: “Ze zorgt voor tekstbeleving: wéét wat je zingt. Ze geeft de zangers echt power mee!” 

BAND 

De muziek wordt straks verzorgd door een gelegenheidsband van tien man sterk, samengesteld uit de kringen van Saan. “Ik speel bij een big band, daar komen de koperblazers uit. Mijn zoon bespeelt de bas en vrienden van hem nemen toetsen en drums voor hun rekening. Ikzelf ben de pianist.” Tot zijn vreugde is er deze keer ook een professionele celliste bij. “Ze is de buurvrouw van een van onze koorleden en wilde wel meedoen. Nou, daar hebben we met plezier wat arrangementen voor aangepast!”

REPERTOIRE

De Boer en Saan vormen samen het muzikaal-artistieke team van de Passion. “In de afgelopen drie jaar is de wereld totaal veranderd. Maar in tegenstelling tot de teksten hoefden wij het muziekrepertoire nauwelijks te wijzigen. Wel hebben we een fantastisch nummer van BLØF toegevoegd!”

WAARDEN

Ongewijzigd is de manier waarop het passieverhaal wordt belicht. Zoals De Boer toen al uitlegde: “‘Wij willen de universele waarden uit het lijdensverhaal voor het voetlicht brengen, zodat iedereen zich daarmee kan identificeren: schuld, verraad, vergiffenis, vriendschap. Iedereen kent die gevoelens wel in zijn eigen leven.” Saan vindt het verhaal van 2000 jaar geleden dan ook nog steeds actueel. “En daarom passen eigentijdse liedjes daar bij.”

FEEST

Van der Velde is vast van plan er een feest van te maken. “Dat geldt ook voor al die mensen die op vrijwillige basis meedoen - mooi toch! Het publiek moet straks naar huis gaan met het gevoel dat ze bij iets bijzonders zijn geweest.” Saan en De Boer vallen hem bij. “Het is een voorrecht om hier aan mee te doen!”

Lees ook: Eindelijk een tweede editie van Passion Ouderkerk: ‘Nu wel!’

INFO 

Het is nu aftellen naar The Passion: woensdag 5 april, 20.30-21.30 uur, Kampje. Gratis toegang. Er zijn staanplaatsen voor het publiek. Als staan bezwaarlijk is, reserveer dan een zitplaats vóór 1 april via info@coherente.nl. Donaties zijn welkom. Verdere informatie is te vinden op www.passionouderamstel.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie