Ook wijngaard De Amsteltuin opent weer de deuren tijdens de Amstellanddag.
Ook wijngaard De Amsteltuin opent weer de deuren tijdens de Amstellanddag. Archief BDU/Naomi Heidinga

Amstellanddag toont op 50 locaties wat gebied zo bijzonder maakt

28 mei 2023 om 10:00 Evenementen

OUDER-AMSTEL Amstelland presenteert zich zondag 4 juni aan de inwoners tijdens de jaarlijkse Amstellanddag. Tijdens deze 15de editie openen circa 50 locaties de deuren voor belangstellenden. Natuur, cultuurhistorie, kunst en culinair: alles wat Amstelland zo bijzonder en gevarieerd maakt komt daarbij aan bod. De organisatie is in handen van de Stichting Beschermers Amstelland en het thema is dit jaar ‘Jeugd en Amstelland’. Er in dat kader is eerder ook een fotowedstrijd voor kinderen uitgeschreven waarvoor bijdragen tot 26 mei ingezonden konden worden. 

Met de Amstellanddag wil de stichting Beschermers Amstelland laten zien dat dit gebied ook in de toekomst bescherming verdient. De feestelijke start van activiteiten vindt op 4 juni om 10.00 uur plaats op Buitenplaats Wester-Amstel aan Amsteldijk Noord 55. De Amstelveense burgemeester Tjapko Poppens verricht de opening, Accu Fanfare zorgt voor muziek en dansschool DCF geeft een optreden. Verder zal een aantal kinderen laten horen en zien waarom het buitengebied behouden moet blijven. De opening duurt tot 11.uur en daarna vinden tot 16.30 uur diverse activiteiten plaats op de buitenplaats. Zo starten om 12.00, 13.00, 14.00 en 15.00 uur rondleidingen door de tuinen en het park. Om 15.00 uur begint ook een optreden van het Damien Mehldau Quartet dat uit jonge musici bestaat. De toegang is gratis. 

BOERENLANDDAG

Maar ook elders in Amstelland is de hele dag van alles te beleven. Belangstellenden welkom op circa 50 locaties in Amstelveen, Ouderkerk, Nes aan de Amstel, Uithoorn, Amsterdam en Waverveen. Zo houdt de Amstelveense speelboerderij Elsenhove op 4 juni van 13.00 tot 17.00 uur de jaarlijkse Boerenlanddag met spelletjes voor kinderen en een Boerenmarkt.

Publiek is ‘s middags welkom op bijenpark Amstelveen (Langs de Akker 1), Tuinvereniging Langs de Akker (Langs de Akker 2) en Wijngaard De Amstelveen (Langs de Akker 5). In  ’t Jagershuis aan Amstelzijde 2-4 tonen kunstenaars van 11.00 tot 17.00 uur hun werken.

WERELDRECORDPOGING

De Boeren van Amstel gaan tijdens Amstellanddag tussen 12.00 en 12.30 uur in Ouderkerk een wereldrecordpoging doen om het grootste melkpak ter wereld op te hijsen. Dat gebeurt bij het A9-viaduct over de Polderweg. Aansluitend is de er een wedstrijd ‘Wie versiert de mooiste polderpannenkoek’ bij boerderij Polderzicht (Polderweg 23). Op de boerderij is daarnaast van 10.0 tot 18.00 uur van alles te beleven.

(Tekst gaat door onder de foto)


Uitzicht over Amstelland vanaf de toren van de Urbanuskerk in Nes aan de Amstel. - Naomi Heidinga

RONDLEIDINGEN

Andere programma-onderdelen zijn onder meer rondleidingen over begraafplaats Zorgvlied aan Amsteldijk 273, de Joodse begraafplaats Beth Haim in Ouderkerk en in de Amstelkerk aan Kerkstraat 10 in Ouderkerk. Ook is het mogelijk om onder leiding van een boswachter van Landschap Noord-Holland een wandeling van twee uur te maken in de De Ronde Hoep. Vertrek om 11.00 en 14.00 uur vanaf Polderweg 32. In Nes aan de Amstel is het tussen 11.00 en 17.00 uur kunnen liefhebbers tegen betaling van 2 euro de toen van de Urbanuskerk te beklimmen. Tevens is daar Saartjes historische keuken in de pastorie te bewonderen.


Gemaal De Ronde Hoep. - Waterschap AGV

GEMALEN GEOPEND

Waterschap Amstel, Gooi en Vecht (AGV) opent op 4 juni van 11.00 tot 17.00 uur de deuren van Afvalwaterzuivering Amstelveen en de gemalen Middelpolder, De Ronde Hoep aan Waver 47 en Stadwijck aan Amsteldijk in 272 in Amsterdam. Het Gemaal Middelpolder aan Amsteldijk-Noord 68 zorgt al eeuwen voor het juiste waterpeil in de Middelpolder. Het gebouw en de pompen worden in 2023 duurzaam gerenoveerd. In het monument staat onder andere een zeldzame Thomassen dieselmotor uit 1936. In de Afvalwaterzuivering aan Machineweg Middelpolder 26 kunnen belangstellenden die de rioollucht trotseren hier te weten komen hoe AGV het afvalwater uit Amstelveen en Ouderkerk zuivert en weer als schoon water loost. Bij de gemalen Stadwijck, de Ronde Hoep en de Afvalwaterzuivering worden voor jonge bezoekers leuke waterproefjes aangeboden en liggen er kleurplaten om mee te nemen. 

Het Jan Coevertveer (Amstelzijde) en de pontjes De Fuut (Nesserlaan), De Smient (Kalfjeslaan) en pont Nessersluis varen op Amstellanddag.

Het volledige programma van de Amstellanddag is te vinden op beschermersamstelland.nl  

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie