De plek waar het 'kasteel' van Gijsbrecht van Aemstel gestaan zou hebben.
De plek waar het 'kasteel' van Gijsbrecht van Aemstel gestaan zou hebben. Rob Box

Ruiterstandbeeld moet van Gijsbrecht van Aemstel zijn

15 november 2019 om 10:11 Historie

OUDERKERK Jo Blom reageerde op het artikel 'Pleidooi voor ruiterstandbeeld Floris V op 't Kampje'. Als historicus houdt zij er een andere mening op na dan Kees van Tilburg, de auteur van 'Helden op Hengsten'.

Jo Blom

In reactie op een paar artikelen in Het Weekblad voor Ouder-Amstel die in relatie stonden tot het zojuist verschenen boek 'Helden op Hengsten' van Kees van Tilburg in een paar punten het volgende.

FLORIS V Floris V was Graaf van Holland. Ouder-Amstel viel destijds onder de Bisschop van Utrecht. Floris V was zo gezegd NIET onze landsheer. Hij probeerde via intriges en met beïnvloeding van Gijsbrecht IV van Aemstel dit gebied aan de Bisschop te ontfutselen. Gijsbrecht IV was dienstman, ook wel leenman van de Bisschop en maakte zich zelf belangrijk door in het grensgebied het spel met Floris V mee te spelen. Zijn zo genoemde 'kasteel' (eerder een gevechtstoren /donjon vermoedelijk) bevond zich op de 'heuvel' nu nog waar te nemen op Beth Haim.

GIJSBRECHT IV Gijsbrecht IV was betrokken bij het complot om Floris V te ontvoeren naar Engeland. De Graaf was gewisseld van loyaliteit: in plaats van bevriend te blijven met de Engelse koning koos hij voor de Franse. Bij het overbrengen van de in opdracht van de Engelse koning gevangen genomen Floris V van het Muiderslot naar men vermoedt Ouderkerk, is hij onderweg door de edelen, waaronder Gijsbrecht IV, je zou kunnen zeggen per ongeluk ter dood gebracht. Interessant is dat in Duivendrecht hardnekkig verteld wordt van generatie op generatie dat dat gebeurde op het Zwarte Laantje. Het was de enige weg naar het 'kasteel'.

Uit het bovenstaande blijkt dat een ruiterstandbeeld van Floris V niet op Het Kampje thuishoort. In de discussies over herinrichting van Het Kampje hebben inwoners al aangegeven dat ze gaan voor een ruiterstandbeeld van Gijsbrecht van Aemstel. Historisch gezien de enige figuur die daar op een ruiterstandbeeld hoort.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie