
Het Historisch Nieuwsblad van Ouder-Amstel digitaal te lezen
OUDER-AMSTEL De coronamaatregelen hebben ook invloed op het verschijnen van Speuren en Ontdekken, het Historisch Nieuwsblad van Ouder-Amstel.
Alle onderzoekscentra werden gesloten maar gelukkig is veel onderzoeksmateriaal ook via internet beschikbaar en de teksten voor het speciale dubbeldikke aprilnummer waren al klaar. Er is - we zouden het in deze bizarre dagen bijna vergeten - een viering op komst van 75 jaar vrijheid en een herdenking van de aan die vrijheid voorafgaande vijf oorlogsjaren. In het aprilnummer, met als titel Vervolging, Verzet, Vrijheid, wordt daar op verschillende manieren aandacht aan geschonken.
Het gedrukte tijdschrift hoorde zoals gebruikelijk eind april bij de leden van Wolfgerus in de brievenbus te liggen. Die bezorging zal meer tijd gaan vergen en het blad zal dus niet op tijd – voor 4 mei – in de bus liggen. Om toch zoveel mogelijk leden voor die tijd in de gelegenheid te stellen het blad te lezen zal het per e-mail aan de leden verzonden worden.
OP DE WEBSITE VOOR IEDEREEN Nu is het voor Wolfgerus een heel bijzonder jaar, niet alleen vanwege corona; de Vereniging bestaat in 2020 tien jaar en ook vieren we het 125ste nummer van Speuren en Ontdekken. Daar was een feestelijke bijeenkomst voor bedacht in mei maar, u begrijpt, die is uitgesteld. Om toch iets bijzonders te doen, kunnen voor één keer alle inwoners van Ouder-Amstel kennis te laten maken met het 125ste nummer van Speuren en Ontdekken.
Wat valt er allemaal te lezen in dit dubbeldikke nummer (meer dan 80 pagina's)? Een paar rubrieken, zoals Dezelfde plek …, De eerste steen van ..., en moNUment, hebben alle drie een onderwerp dat in 1940 - 1945 speelde. Er werd bestuurd, er werd gebouwd en er werd gewoond. U kijkt na lezing beslist met een andere blik naar de besproken plekken in Ouder-Amstel.
PERSOONLIJKE GESCHIEDENISSEN Veel persoonlijke geschiedenissen komen aan bod. Het onderduikverhaal van de familie Vega, waarvan de ouders en de drie kinderen allen op verschillende plaatsen in Nederland waren ondergedoken, wordt vooral door de dochter van het gezin, Bea Vega, aan Willemies van der Velden verteld. Er werden ook dagboeken in de oorlog bijgehouden. Amélie Otto heeft toestemming gegeven om gedeelten van haar dagboek te publiceren. Van dag tot dag schreef zij in haar dagboek. Duidelijk wordt hoe zij de oorlog heeft beleefd.
Veel van dit nummer wordt ingenomen door verhalen over slachtoffers die in de oorlog het leven verloren. Maar liefst 13 personen worden herdacht met een beschrijving van hun leven en het waarom van hun dood. De situatie van de joden, voor wie de dag van 4 mei 1942 een keerpunt in hun bestaan in Ouder-Amstel vormde, wordt beschreven. De gemengd gehuwde joden mochten in Ouder-Amstel blijven wonen maar voor de anderen en voor alleenstaanden gold geen pardon. Zij werden hun huis uitgezet en moesten zich in Amsterdam vestigen.
VIERLINGSBEEK De periode na de oorlog werd een tijd van opbouw van de verwoeste huizen en de economische bedrijvigheid. Uithoorn, Nieuwer-Amstel, Haarlemmermeer en Ouder-Amstel namen Vierlingsbeek, een verwoest dorpje in Brabant bij de grens met Limburg, onder hun hoede. Enige tijd daarna kwam een delegatie van het bestuur van Vierlingsbeek een bezoek brengen. Zij brachten voor iedere gemeente een grote gevelsteen als aandenken en dank mee. Die is ingemetseld in het gemeentehuis op een weinig toegankelijke plek. In de pers en in het archief van de gemeente Ouder-Amstel is niet veel aandacht aan deze steen geschonken. Dat wordt nu goed gemaakt
De schrijvers zijn er samen met de redactie in geslaagd een gevarieerd blad te maken over een bijzondere tijd die gelukkig ver achter ons ligt. Het gehele nummer is vanaf 1 mei te lezen op: historischamstelland.nl/ontdekken/wolfgerus-van-aemstel
Speuren en ontdekken wordt uitgegeven door de Historische Vereniging Wolfgerus van Aemstel, Kerkstraat 5-8, 1191JB Ouderkerk aan de Amstel. Het lidmaatschap bedraagt 22,50 euro per jaar. Contact via e-mail wolfaems@xs4all.nl