
Oud-Duivendrecht: De Tamarindestraat
3 augustus 2020 om 09:30 HistorieDUIVENDRECHT In deze serie van Stichting Oud-Duivendrecht vertellen bewoners over straten van weleer. In deze aflevering halen Theo en Thea herinneringen op aan de Tamarindestraat. Dit werd opgetekend in 2007.
Alsof je er zelf bij bent, zo beeldend vertellen Theo en Thea over de kleine woninkjes en die grote gezinnen en vooral hun eigen jeugdjaren in een van de alleroudste straatjes in Duivendrecht. Eerder heette dit straatje met slechts 20 woningen de Nieuwstraat en daarvoor de 3e Dwarsstraat van de Rijksstraatweg. Voor de gemeente was voor de hele straat 1 lantaarnpaal voldoende! De Tamarindestraat is gebouwd op een voormalig stuk weiland van boer Vrolijk, de boer precies aan de overkant aan de Rijksstraatweg. Dat straatje haalde toen een behoorlijke hap uit het weiland. De ouders van Thea Tetteroo, Bas en Ida, en hun oudste dochter Rie woonden al vanaf 1932 in dit straatje. De andere acht (!) dochters Tetteroo zijn allemaal in de Tamarindestraat geboren.
MOESTUINEN Theo Vermeulen kwam in 1942 met zijn ouders en twee broers op nummer 7 wonen. Later kwamen daar nog twee broers en twee zussen bij. Theo vertelt dat de tuinen achter het huis gebruikt werden als moestuinen en voor het houden van kippen of konijnen. Alles wat in die tussenwoningen naar de bijkeuken of de tuin moest ging door de voorkamer en de keuken: de wintervoorraad aardappelen, cokes en eierkolen en briketten voor de kachel en het antraciet voor de haard, stro voor het konijn, palen en planken voor de bouw van een kippenhok enz. Dat gaf veel extra vuil en ongemak. Ook moesten elke dag de fietsen van alle bewoners tweemaal door het huis naar voren en achteren worden gebracht. De hoekwoningen hadden daarvoor een achterom, maar de tussenwoningen niet. Een ‘achterom’ hoekhuis hadden de grote families dolgraag graag gehad, maar de huur van een woning was toen 2 gulden en 50 cent per maand en een hoekhuis was 50 cent per maand duurder. Dit kon men vaak niet betalen.
SPELLETJES IN DE STRAAT Na het eten ’s avonds werden er vooral gemeenschappelijke spelletjes gespeeld met de kinderen uit de straat: Tikkertje en Verstoppertje, Schipper, mag ik over varen, Diefje met verlos en Meidenvangertje. Bij elkaar thuis spelen was er niet bij. Er was in de straat ruimte genoeg om een potje te voetballen. Een jas, een stokje en een paar stenen gaven de doelpalen aan. De hoogte van het doel werd ingeschat. Er waren in het dorp verschillende per wijk georganiseerde voetbalclubjes, herinnert Theo zich nog goed: in de Kloosterstraat, bij de Korenbloemstraat (de oude Spoorstraat) en rond de Diemerlaan. Met de voetballertjes uit de Tamarindestraat werden onderling wedstrijden georganiseerd, die werden gespeeld op een weiland of een braakliggend stuk grond in het dorp.
VAN DER MADEWEG Voor de realisatie van de Van der Madeweg (1976), die nu bovengronds dwars door het dorp Duivendrecht loopt en Amsterdam met Diemen verbindt, moest bijna de hele Tamarindestraat gesloopt worden. Slechts een paar woningen aan de oneven zijde zijn blijven staan en een kwarteeuw later werden ook die vervangen door nieuwbouw. De historische foto’s uit de familiealbums en de echte jaren vijftig, zestig en zeventig verhalen over dit bijzondere straatje - toen geluk nog heel gewoon was - zijn dankzij Theo en Thea wél bewaard gebleven.
SAECKEN En in september 2007 opgetekend door het redactieteam van het kwartaalblad Oud-Duivendrechtse Saecken onder auspiciën van de Stichting Oud-Duivendrecht. De hele geschiedenis van de Tamarindestraat kunt u eenvoudig en op uw gemak lezen op de website www.duivendrechtdestijds.nl . Klik op de tegel Oud-Duivendrechtse Saecken en in uitgave16, nummer 3, jaargang 4, september 2007 leest u hoe twee kinderen opgegroeid in een straatjein Duivendrecht hun jeugd geleefd en beleefd hebben.
Meer lezen over Duivendrecht in vroegere tijden? Eerder in deze serie kwam De Populierstraat aan bod.