Afbeelding
Museum Amstelland

Expositie ‘Ouder-Amstel 75 jaar vrij’

18 augustus 2020 om 07:00 Historie

OUDER-AMSTEL Na een uitstel van drie maanden opent op zaterdag 22 augustus burgemeester Joyce Langenacker de expositie ‘Ouder-Amstel 75 jaar vrij’. 

PORTRETTEN Negen inwoners van de gemeente, allen rond de 75 jaar oud, vertellen wat vrijheid voor hen persoonlijk betekent. Fotograaf Vera Keizers maakte indringende portretten van de geïnterviewden Pieter Coenen, Jos Geijsel, Rob ten Have, Hans-Peter van Heusden, Kees Lakerveld, Ellie Lubbe, Harm Mink, Marjan Poort-Wesseling en Wijnand Slokker. De tentoonstelling is te zien in Museum Amstelland, Kerkstraat 3-8, in Ouderkerk aan de Amstel. 

Interviews en foto’s zijn bovendien vastgelegd in een speciale boekuitgave. Het boekje is verkrijgbaar in de museumwinkel, alleen aanstaande zaterdag tegen gereduceerd tarief. 

VRIJHEID In 2020 is het 75 jaar geleden dat er einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog. Medewerkers van het museum interviewden negen inwoners over ‘vrijheid’ aan de hand van vragen die waren opgesteld door leerlingen van de groepen 8 van de lokale basisschool Het Kofschip. Aanvankelijk was het de bedoeling de verhalen en foto’s te exposeren rond Nationale Bevrijdingsdag 5 mei. Door de corona-uitbraak werd dat augustus. Op 15 augustus 1945 was het 75 jaar geleden dat toenmalig Nederlands-Indië werd bevrijd van de Japanse bezetting.

OPENING De tentoonstelling opent zaterdag haar deuren om 13 uur. Rond 15 uur is er een officieel moment, vergezeld van een hapje en drankje. De expositie duurt tot en met 13 september en is te bezichtigen op vrijdag- tot en met zondagmiddag van 13 tot 16 uur. Daarnaast zijn nog steeds de marmeren beelden van Jos Out en de keramiek van Swanica Ligtenberg te zien. De toegang is gratis.

MUSEUM AMSTELLAND Museum Amstelland beschikt over een schat aan informatie en voorwerpen op het gebied van erfgoed, geschiedenis en aardrijkskunde. Het is gevestigd in zes voormalige diaconiehuisjes daterend uit 1733. Het is onlangs verbouwd en heringericht. De expositie over 75 jaar vrijheid in Ouder-Amstel sluit aan bij de nationale viering van 75 jaar vrijheid in Nederland.

advertentie
advertentie