Verkaufsbüch van de regio Amsterdam.
Verkaufsbüch van de regio Amsterdam. Labs.kadaster.nl

GroenLinks stelt vragen over ‘Verkaufsbücher’ in Duivendrecht ten tijde van Tweede Wereldoorlog

27 oktober 2020 om 14:12 Historie

OUDER-AMSTEL In de commissievergadering van 8 oktober heeft GroenLinks vragen gesteld over het voorkomen van huizen in Ouder-Amstel in de “Verkaufsbücher”. De Verkaufsbücher is de administratie van panden die ten tijde van de Tweede Wereldoorlog verkocht werden door de Duitsers. In een uitzending van De Monitor van 5 oktober werd ingegaan op de rol van veel gemeenten bij de onteigening van Joods eigendom en hoe zij overlevenden van de Jodenvervolging op immorele wijze behandelden na de oorlog. Deze administratie is digitaal doorzoekbaar en GroenLinks kwam erachter dat er ook panden in onze gemeente genoemd worden. 

NIET VOLLEDIG De Verkaufsbücher bevatten 7107 panden die door de Duitsers geroofd zijn, veelal van Joodse eigenaren. De administratie is niet volledig. Er zijn veel panden die niet in deze boeken geadministreerd werden. Ook zijn de Verkaufsbücher niet compleet: sommige delen zijn tijdens of na de oorlog vernietigd. In het digitaal gemaakte archief komen twee panden voor in Ouder-Amstel, in Duivendrecht wel te verstaan. GroenLinks wilde weten of de gemeente hier onderzoek naar gedaan heeft. 

Uit onderzoek naar panden waarvan de informatie beschikbaar is komt vaak naar voren dat gemeenten immorele rollen gespeeld hebben. Er was een crimineel vastgoedcircuit in Nederland dat op grote schaal meewerkte aan wat ook wel economische collaboratie genoemd wordt. Gemeenten waren vaak gretig afnemer van de panden. Ook moesten overlevenden van de Jodenvervolging hun huis soms terugkopen van de gemeente, en belasting betalen over de periode waarin het huis niet in hun bezit was geweest. In de praktijk raakten zo bijvoorbeeld mensen die terugkeerden uit concentratiekampen in diepe schulden, en moesten hun huis alsnog afstaan. 

ONDERZOEK Verschillende andere gemeenten in Nederland hebben onderzoek laten doen naar de geschiedenis van panden en de rol daarbij van de gemeente. GroenLinks wil graag dat Ouder-Amstel dat ook doet. Femke Soppe: “De waarheid moet boven tafel komen en als de gemeente een immorele rol heeft gespeeld zou dat eigenlijk ook gecompenseerd moeten worden. Rechtzetten kan je het nooit meer, maar het is wel belangrijk dat je laat zien als gemeente dat je hier niet voor wilt staan.” Linda Muusses: “De burgemeester heeft ons gelukkig bedankt voor het doorspelen van de informatie dat er ook huizen in onze gemeente in de Verkaufsbücher staan, en gaat het oppakken. We blijven dit volgen.”

advertentie
advertentie