Boy Edgar
Boy Edgar Archief Stichting Oud-Duivendrecht

Oud-Duivendrecht: Boy Edgar, musicus, arts en verzetsheld (2)

8 mei 2022 om 11:30 Historie

DUIVENDRECHT In deze serie van Stichting Oud-Duivendrecht schrijft Ans Quirijnen over bekende mensen die in Duivendrecht gewoond en/of gewerkt hebben. In deze aflevering deel 2 over de veelzijdige huisarts Boy Edgar die van 1969 tot 1979 praktijk hield in een prachtig pand aan het begin van de Rijksstraatweg. Veel mensen herinneren hem als bandleider, muzikant en huisarts in de Bijlmermeer en Duivendrecht, maar ook zijn verzetsrol in de oorlog is een belangrijk onderdeel van zijn leven geweest.

YAD VASHEM Rechtvaardigen onder de volkeren worden ze in Israël genoemd, de niet-Joden die in de Tweede Wereldoorlog hun leven in de waagschaal stelden om Joden te beschermen tegen vervolging. In april 2018 werd deze bijzondere status postuum aan Boy Edgar verleend. Hij werd voorgedragen voor deze decoratie door de Israëlische psycholoog Hanan Frenk, een achterneef van Mimosa Frenk, met wie Edgar op 30 september 1942 in Amsterdam in het huwelijk trad. Als eerbetoon voor een man die veel betekend heeft voor het stadsdeel is in Zuidoost werd in oktober 2018 een brug (nr. 1064) vernoemd naar Boy Edgar. De mensen herinneren hem onder meer als de eerste huisarts in de Bijlmer, die zijn praktijk in de flat Hoogoord had. Zijn grote muzikale talent kwam in de Bijlmer eveneens tot bloei. De multi-getalenteerde Boy Edgar was pianist, trompettist en bandleider. Met Boy’s Big Band maakte hij furore in de Nederlandse jazzwereld en won een Edison.

DOKTER JAZZ Na de Tweede Wereldoorlog is Edgar werd kort gevangengezet, omdat hij weigerde als militair mee te gaan naar Nederlands-Indië. De eerste jaren na de oorlog trad hij verder op als pianist in verschillende landen en met internationale sterren op radio en televisie. In 1964 kreeg hij de prestigieuze Wessel Ilcken Prijs. In oktober 1966 vertrok Edgar echter naar de Verenigde Staten om daar aan enkele universiteiten les te gaan geven en verder onderzoek te doen. Hij bleef drie jaar in de USA en kwam in 1969 weer terug. Terug in Nederland nam hij als huisarts in Duivendrecht de praktijk van dokter Kluijver aan het begin van de Rijksstraatweg over, en werd ook de eerste huisarts in de gloednieuwe wijk Bijlmermeer. Als geliefde huisarts had hij vooruitziende opvattingen: hij was voorstander van de groepspraktijk, van een telefonisch spreekuur, en van het opleiden van assistenten voor het doen van kleine ingrepen. Bovendien raakte hij als psychologisch adviseur betrokken bij een van de eerste abortusklinieken in Nederland aan het Amsterdamse Oosterpark. Edgar probeerde zijn passies strikt gescheiden te houden, maar dat lukte niet altijd. Na een avonddienst liet hij zich soms door een ambulance voor de deur van een jazzkroeg afzetten. Nog in zijn witte jas kwam hij dan binnen, om even later achter de piano te kruipen. Er waren weleens studenten tussen het publiek en die stootten mekaar dan aan van “Hé, dat lijkt dokter Edgar wel”, maar uiteindelijk konden ze niet geloven dat die man die daar zo woest tekeerging achter die piano dezelfde was als hun docent op de universiteit. Eind 1979 stopte hij met zijn huisartsenpraktijken. Korte tijd later overleed hij op 65-jarige leeftijd. Als eerbetoon werd de Wessel Ilcken Prijs, die hij in 1964 had gewonnen, in 1980 tot Boy Edgarprijs omgedoopt; sinds 1992 heet dit de VPRO/Boy Edgar Prijs. Deze prijs kan beschouwd worden als de voornaamste prijs in de Nederlandse jazzwereld.

Ans Quirijnen

Lees hier het eerste deel over Boy Edgar.

Boy Edgar
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie