De langste man paste lastig in een taxi.
De langste man paste lastig in een taxi. archief Taxibedrijf Kramer

Lange Albert woonde tijd in Duivendrecht

31 mei 2022 om 10:59 Historie

DUIVENDRECHT In deze serie schrijft Ans Quirijnen over bekende mensen die in Duivendrecht gewoond en/of gewerkt hebben. Deze keer over Lange Albert, de langste man van Nederland.

Ans Quirijnen

TAXI Lange Albert woonde destijds aan het einde van de Kloosterstraat en maakte graag gebruik van het lokale taxibedrijf Kramer. De langste man van Nederland, Albert Johan Kramer,woonde op nummer 104 vlak bij het Clarissenklooster, als hij niet op tournee was tenminste.  Mr. and Mrs. Lofty waren in hun tijd een attractie in de wereld van de showbizz. Marjolijn Kramer-Hagens, de vrouw van Rein, vertelde dat het een heel probleem was Albert in een taxi te laten plaats nemen. Het bedrijf had al lang en veel ervaring met toneel- en muziekgezelschappen. De toneellengte van Albert Kramer was 2, 55 meter. “Natuurlijk moest om te beginnen de grootste wagen voorrijden om hem naar het gewenste adres te brengen. Ondanks dat moest hij zich toch enigszins oprollen om in de auto te kunnen plaats nemen. Dat was altijd lachen: of de benen klem of het hoofd gestoten”. 

SCHOOL Hoelang de langste Nederlander precies was, is niet helemaal duidelijk. De beweringen variëren van 2,42 meter tot 2,69 meter. Zijn schoenmaat lag tussen 60 -65. Netty Pieneman-de Jonge, die al sinds 1938 in de Kloosterstraat woont, genoot als ze met haar vader bij Albert Kramer op bezoek ging.  Al op de lagere school zat hij in de grootste bank, zo’n bank met tafel en zitbank aan elkaar vast. De zitting van zo’n schoolbank kon omhoog. Hij zat altijd te draaien tot hij met dat lange lijf een beetje opgepropt, maar toch enigszins zoals het hoorde, de juf of meester kon zien. 

LOFTY Na de periode in de Pijp kwam hij net als de familie De Jonge vanuit Amsterdam in 1935 in de Duivendrecht te wonen. Hij werd een wereldwijde variétéartiest. Onder de artiestennamen Lofty en Jan van Albert. Albert Kramer trouwde in 1926 een mooi fragiele Zwitsers vrouw, Wilhelmina Fässler. Zij traden samen op met een dwerg Josef Seppeton. Fässler, haar broer (zijn zwager). Lange Albert droeg zijn zwager die niet groter was dan 69 centimeter met zich mee in een koffertje. En in de piste of op de bühne toverde hij hem af en toe te voorschijn. D’rin en d’r uit!. Zo zwierven zij samen de halve wereld rond.

KLUB LANGE MENSEN Bij zijn geboorte 15 juni 1897 woog Albert al 8,5 kilo. Toen hij zeven jaar oud was had hij een lengte van twee meter en op zijn 21ste 2,28 meter. Zijn gewicht schommelde rond de 250 kilogram. Na jarenlang over de hele wereld als artiest te hebben gewerkt, vestigde Kramer zich uiteindelijk toch weer in Nederland, als kroegbaas in Amsterdam. Netty weet dat hij daarna in Anna Paulowna een sigarenzaak dreef. Op 12 januari 1958 richtte Kramer de Klub Lange Mensen (KLM) op, speciaal voor vrouwen langer dan 1,80 meter en mannen langer dan 1,90 meter. Kramer overleed op 4 april 1976 in verpleeghuis De Drie Hoven in Amsterdam Slotervaart. En is tot nu toe nog steeds de langste man van Nederland.

De taxi's waren best groot vroeger, maar niet voor iedereen....
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie