Dorpsstraat
Dorpsstraat H. van Ameide

Ouderkerk van voorheen (5)

8 juni 2022 om 11:30 Historie

OUDERKERK Echte Ouderkerker Dick Backer komt in het najaar met een nieuw boek met als titel: ‘Het Dorp’, waar oude prentbriefkaarten centraal in staan. In deze rubriek zal Dick iedere twee weken een prentbriefkaart uit zijn collectie toelichten.

RECHTHUIS Deze keer een prentbriefkaart uit ongeveer 1900 van Huibert van Ameide met de Dorpsstraat ter hoogte van De Vrije Handel. Op deze plek was tot 1656 het eerste rechthuis -met galg- van Ouder-Amstel. Op de foto ziet u de uitbater - van circa 1895 tot 1920 - Cornelis Burgers voor de ingang van zijn café, toen nog blijkens het bord boven de ingang uitspanning genoemd. Aan de gevel van het café hangt het gemeentelijk aanplakbord, de zogenaamde kooi ook wel gekkenbord genoemd. Als iemand in ondertrouw was, dan zij men: “Hij staat op het gekkenbord.” 

WAAGMEESTER Rechts naast het café was de waag. De caféhouder was tevens waagmeester. Tot 1950 werden er kazen en ook jonge varkens (schrammen) gewogen, voordat zij naar de markt gingen in Amsterdam.

OPROEP Heeft u nog oude prentbriefkaarten en/of foto’s van vroeger in uw bezit? Dick Backer is hier zeker in geïnteresseerd: dickbacker@gmail.com

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie