‘Boeren op de buitenplaats’ gepresenteerd

28 jun, 09:00 Historie
Naomi Heidinga
Gerrit van Oosterom in de tuin van Buitenplaats Wester-Amstel.
Gerrit van Oosterom in de tuin van Buitenplaats Wester-Amstel.

AMSTELLAND Zes jaar lang onderzocht landschapsarchitect en landschapshistoricus Gerrit van Oosterom de relatie tussen boeren en buitenplaatsen in de regio Amstelland. Hij promoveerde met een proefschrift over het onderwerp aan de Rijksuniversiteit Groningen. En er verscheen een boek: ‘Boeren op de Buitenplaats: De relatie tussen landbouw en buitenleven in het Amstellands Arcadië (1640-1840). Het eerste exemplaar werd vrijdag 17 juni tijdens een boekpresentatie op Wester-Amstel overhandigd aan Renske Peters, directeur van Beschermers Amstelland.

PALEIZEN Van Oosterom onderzocht de relatie tussen boeren en de gegoede burgerij in de periode tussen 1640 en 1840. Het was de tijd waarin de buitenplaats floreerde. Van Oosterom telde er 163 in Amstelland, waarbij hij het gebied iets ruimer definieert dan Stichting Beschermers Amstelland. De Buitenplaats was in trek bij rijke Amsterdammers, die er de stad ontvluchten. In die periode werden statige buitenplaatsen gebouwd, zoals Wester-Amstel, maar het ging niet alleen om paleizen. In sommige gevallen ging het slechts om een paar fraai gedecoreerde kamers in een bestaande boerderij. 

PREMIUM
Afbeelding
Natuur en milieu 1 aug, 14:01 Droogte leidt niet tot drinkwatertekort in Amstelland
PREMIUM
Afbeelding
Mensen 24 jul, 09:00 Kettinggesprek Ingomar Klaui: ‘Ik ben enorm trots dat het is gelukt’
PREMIUM
Afbeelding
Mensen 19 jul, 11:30 Kettinggesprek Willem Jansen: ‘Ik had graag nog een periode doorgegaan’
PREMIUM
Afbeelding
Politiek 13 jul, 09:00 Reserves Ouder-Amstel beneden peil
PREMIUM
Afbeelding
Maatschappelijk 9 jul, 11:30 Sommige sprookjes bestaan, andere sprookjes komen tot leven in een boek
PREMIUM
Afbeelding
Mensen 3 jul, 09:00 Kettinggesprek Tessa Markus en Rianne Stork: ‘Mensen zijn blij dat er weer dingen mogelijk zijn’

Mis niks, lees alles van Ouder-Amstel


Blijf op de hoogte van alles wat er speelt in de gemeente Ouder-Amstel en omliggende plaatsen met Weekblad voor Ouder-Amstel. Onze redactie plaatst elke dag nieuwe artikelen en exclusieve verhalen online. Als abonnee van Weelblad voor Ouder-Amstel lees je die allemaal. Schrijf je in, dan lees jij ook alles over Ouder-Amstel.