De Kerkbrug.
De Kerkbrug. Archief Dick Backer

Ouderkerk van voorheen (9): Kerkbrug

23 juli 2022 om 09:00 Historie

OUDERKERK Echte Ouderkerker Dick Backer komt in het najaar met een nieuw boek met als titel: ‘Het Dorp’ waar oude prentbriefkaarten en foto’s centraal in staan. In deze rubriek licht Dick een prentbriefkaart of foto uit zijn collectie. Deze keer een prentbriefkaart uit circa 1905 van de Kerkbrug, rijksmonument 31977. 

Door echte Ouderkerkers ook wel Korte Brug genoemd, dit ter onderscheid van de Lange Brug, een dubbele ophaalbrug die tot 1939 over de Amstel lag. Direct naast de brug het brugwachtershuisje dat voor 1917 weer was afgebroken. Het huisje was grotendeels boven het water gebouwd en grensde direct aan het pand van Bakker Out in de Kerkstraat 1. Op de brug het paard van Johannes Adrianus Out. Vanaf het begin in 1897 tot in de jaren vijftig van de vorige eeuw werd het brood en banket van Bakkerij Out met paard en wagen, handkar en transportfiets bezorgd in de Rondehoep, Ouderkerk en de Amstelzijde in Buurt over Ouderkerk. De geschiedenis van de bakkerij bij de Kerkbrug gaat terug tot 1653. Hierover kunt u lezen in de jubileumuitgave van Bakker Out of straks in het koffietafelboek ‘Het Dorp’.

Heeft U nog oude prentbriefkaarten en/of foto’s van vroeger in uw bezit? Dick Backer is hier zeker in geïnteresseerd: dickbacker@gmail.com

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie